Україна втратила 5 мільйонів гектарів державної землі, –​​​​​​​ голова Держгеокадастру

20 Жовтня 2020, 17:08
1157 Джерело: Економічна правда

З середини 2013 року до 2020 року з державної в приватну власність через механізм безоплатної приватизації вивели понад 700 тисяч гектарів землі. За останні 20 років в Україні у приватну власність вивели близько 5 мільйонів гектарів. 

Про це в інтерв'ю Економічній правді заявив голова Держгеокадастру Роман Лещенко. 

Механізм безоплатної приватизації (стаття 121 Земельного кодексу) передбачає, що кожен громадянин України має право безоплатно отримати у власність від держави або територіальної громади у будь-якому куточку країни 6 ділянок, загальна площа яких може сягати 6 гектарів. Однак ця схема перетворилася в неприховане джерело корупції. 

«Коли ми почали з'ясовувати механіку цієї безоплатної приватизації, то виявили, що в системі реєстрації речових прав у Міністерства юстиції і в системі Державного земельного кадастру відсутні верифікатори первинного набувача земельної ділянки при безоплатній приватизації. Тобто немає процедури перевірки особи у двох системах», – зазначив Лещенко. 

Тобто, не було обліку громадян, які скористалися правом безоплатної приватизації, і була відсутня інформація, хто отримав одну ділянку, а хто – десять.

Про те, скільки землі державної власності лишилося наразі в Україні, зможуть точно сказати після зацифрування паперових даних з 2020 року по 2013 рік. 

«Коли вам казали, що в країні 10 млн га земель державної власності, то це була брехня. Країна фактично розграбована. Залишилося надзвичайно мало – близько 2 млн га ми передаємо в об'єднані територіальні громади, і лишається вільних 0,75 млн га», – стверджує голова Держгеокадастру. 

Читайте також: Після місцевих виборів громади отримають більше двох мільйонів гектарів сільгоспземель  

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024