Відомий суддя з Волині  – у списку «вбивць» антикорупційної реформи

30 Жовтня 2020, 09:54
5275

Серед суддів Конституційного суду, що проголосували за визнання неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за неправдиві відомості у декларації, і ексголова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк.

Список усіх суддів Конституційного суду опублікували на сторінці Центру Протидії Корупції у фейсбуці. 

Петро Філюк народився в селі Залухів Ратнівського району. З 2004 по 2019 рік очолював Апеляційний суд Волинської області. 30 жовтня 2019 року на XVII позачерговому з'їзді суддів його обрали суддею Конституційного суду України. Суддя фігурував в антикорупційних розслідуваннях.

Окрім нього у списку ще 10 імен:

Олександр Тупицький призначений Януковичем у травні 2013 року, ексголова Куйбишевського райсуду Донецька. Фігурант антикорупційних розслідувань. Має конфлікт інтересів, бо приховав купівлю земельної ділянки в Криму. 

Олександр Касмінін призначений Януковичем у вересні 2013 року, ексголова Апеляційного суду Полтавської області. 

Олександр Литвинов призначений з'їздом суддів у лютому 2013 року, екссуддя Апеляційного суду Донецької (а згодом і Львівської) області. 

Ігор Сліденко призначений Верховною Радою у березні 2014 року (квота ВО Свобода). Суддя-доповідач у справі про декларування. Має конфлікт інтересів, бо отримав протокол від НАЗК за те, що не повідомив про зміни в майновому стані. 

Сергій Сас призначений Верховною Радою у березні 2014 року (квота ВО Батьківщина). Колишній нардеп від Батьківщини. 

Віктор Кривенко призначений з'їздом суддів в листопаді 2015 року. Ексголова Ради суддів України. 

Володимир Мойсик призначений Порошенком у січні 2016 року. Колишній депутат від Нашої України. Має конфлікт інтересів, бо отримав протокол від НАЗК за те, що не повідомив про зміни в майновому стані. 

Віктор Городовенко призначений з’їздом суддів у листопаді 2017 року, ексголова Апеляційного суду Запорізької області. 

Ірина Завгородня призначена Верховною Радою у вересні 2018 року (квота БПП). Екссуддя Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Має конфлікт інтересів, бо внесла недостовірні відомості в декларації. 

Галина Юровська призначена з’їздом суддів у жовтні 2019 року. Екссуддя Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

2

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників та суддів у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації. Рішення КСУ ухвалив за поданням депутатів з «Опозиційної платформи — За життя» та «За майбутнє». Через цю ухвалу правоохоронці змушені будуть закрити всі справи щодо неправдивого декларування майна чиновниками.

У Євросоюзі це рішення Конституційного Суду назвали підставою для тимчасового призупинення безвізу. Крім того, Конституційний Суд України позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади, що поставило під загрозу призначення переможців місцевих виборів.

Читайте також: Уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024