На Волині шахраї продають спред під брендом шацького масла

31 Жовтня 2020, 09:00
2968

На Волині поширюють інформацію про те, що Шацький молокозавод продає спреди мало не на кожному ринку.

Такі чутки дійшли до керівника заводу Михайла Поліщука. Він розповів Бізнес.Району, що на виробництві вже побували навіть працівники санстанції з Любомля.

Чоловік каже, що за останні кілька тижнів його просто засипали питаннями, чи справді Шацький молокозавод почав виготовляти спред. І якби це була одна людина, на це просто б ніхто не звернув уваги. Але почали телефонувати навіть добре знайомі люди і підприємці, які беруть масло на продаж.

«Спочатку у Любомлі почали питати, чи робимо спреди. Потім у Шацьку. Навіть незнайомі люди дзвонили і розповідали, що бачили шацьке масло по 100 гривень за кілограм. Перепитували, чого ми нібито робимо одне дороге, а інше дешеве. Також підприємець із Нововолинська розповідав, що на базарі багато хто продає начебто шацьке масло. Словом, хтось знову почав каламутити воду. Але ми не робимо спреди і ніколи не робили», – зазначив Михайло Поліщук.

Михайло Поліщук
Михайло Поліщук

 

Останньою краплею став приїзд на виробництво контролюючих органів з Любомля, які ходили по заводу і перевіряли, чи не встановили тут якесь додаткове обладнання.

«До нас тиждень тому приїжджала представниця санстанції з Любомля. І напряму спитала: «Ви вже спред робите?». Вона була впевнена, що ми поставили додаткове обладнання і робимо спреди. Так їм люди розповіли. Мовляв, наш завод не може, маючи невелику кількість молока, виготовляти так багато масла. Але побачивши на власні очі, що у нас все так, як і було, поїхала», – каже директор.

Зараз Шацький молокозавод робить 200 кілограмів масла на добу, тому що сезон великих надоїв вже минув і люди здають менше молока. Щоб виготовити 100 кілограмів продукту, потрібно близько двох тонн молока.

Тож те, що шацьке масло є на кожному базарі, ще не означає, що воно шацьке. Тим більше, коли воно коштує 100 гривень за кілограм. Насправді кілограм натурального смачного шацького масла 73-відсоткової жирності (іншого завод не виготовляє) вартує близько 207 гривень.

Михайло Поліщук думає, що чутка про спред пішла з міст, де на кожному базарі продають «шацьке масло». Каже, що насправді тих, хто бере цей продукт з заводу на продаж, можна перерахувати на пальцях. І це не така велика кількість, щоб можна було забезпечити всі ринки області.

«Я впевнений, що у Шацьку нас ніхто не підставляє, бо місцеві магазини постійно беруть масло з заводу на продаж. Також купують його кілька підприємців з Ковеля і один з Нововолинська. У Луцьку наше масло можна придбати у мережі супермаркетів «Наш Край», – каже директор підприємства.

За словами Михайла Поліщука, Шацький молокозавод при продажі масла завжди надає якісне посвідчення на продукт та накладну. Покупець у праві попросити продавця показати ці документи, якщо сумнівається, шацьке масло перед ним, чи ні.

Як ми вже писали, цей продукт на заводі фасують тільки в ящики по 10 кілограмів і тільки у пергамент. На ящику є етикетка з назвою виробництва ТзОВ «Шацький молокозавод», рекомендованою температурою зберігання і штампом із датою виготовлення. Якщо побачите великі 20-кілограмові ящики – то вже не шацьке масло.

Так повинна виглядати упаковка шацького масла
Так повинна виглядати упаковка шацького масла

 

Із року в рік популярним брендом Шацького молокозаводу прикриваються шахраї, які продають продукт сумнівної якості. Недоброзичливці розпускають чутки і не несуть за це ніякої відповідальності. Розголосу у ЗМІ вистачає на кілька місяців, а далі все починається знову.

Михайло Поліщук каже, що з цим повинні боротися контролюючі органи, зокрема Держпродспоживслужба. Бо у її компетенції перевіряти якісні посвідчення на масло і накладні. І взагалі контролювати, що потрапляє на прилавки. Адже це стосується не тільки репутації Шацького молокозаводу, а й здоров’я покупців.

«Усе повторюється, такий зараз світ. Поки дехто розносить чутки, ми працюємо у звичному режимі. Смачне шацьке масло на заводі є, тому хто хоче – хай звертається», – сказав насамкінець Михайло Поліщук.

Нагадаємо, влітку ми побували на заводі і на власні очі побачили, як виготовляють популярне шацьке масло. Як це було, читайте тут:  «Наше діло – молоко», – директор Шацького молокозаводу Михайло Поліщук.

 

Світлана КИРИЛОВА

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024