Для «Рівнеобленерго» затвердили нові тарифи на послуги

31 Жовтня 2020, 18:21
820

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила тарифи на послуги з розподілу електроенергії із застосуванням стимулюючого регулювання для трьох регіонів України на 2021 рік.

Йдеться про «Тернопільобленерго», «Рівнеобленерго», «Кіровоградобленерго». Відповідні рішення були прийняті на черговому засіданні регулятора, пише УНІАН.

Згідно з інформацією, це рішення, серед іншого, призведе до масштабного будівництва, реконструкції електричних мереж і підстанцій, що сприятиме здешевленню і скороченню терміну приєднання до електричних мереж нових споживачів, а також підвищенню якості послуги з розподілу електроенергії теперішнім споживачам і зниження величини витрати електричної енергії в мережах.

Зазначається, що рішення прийняли з урахуванням затвердженої регулятором нової методики стимулюючого тарифоутворення для операторів систем розподілу, згідно з якою ставка прибутковості на «нову» базу активів – 16,74% і ставка дохідності на «стару» базу активів – 3%, обов'язкове реінвестування в будівництво і модернізацію мереж операторів систем розподілу 50% коштів, які є доходами на «стару» базу активів.

Що таке стимулююче тарифоутворення

Стимулююче тарифоутворення – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3, 5 або 8 років). Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія та ін.), і стимулювання ефективності витрат розподільних (постачаючих) компаній.

Даним механізмом передбачається встановлення величини необхідного доходу (ставки прибутковості), а також мотивація компаній до зниження витрат і втрат енергоносія в мережах.

Хронологія подій

Наприкінці серпня НКРЕКП внесла зміни до постанови про впровадження стимулюючого тарифу для обленерго, встановивши норми прибутковості на стару базу активів на рівні 3%, і на нову базу активів – 16,74%.

Раніше глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв, що RAB-тарифи для енергопостачальних компаній можуть запрацювати в Україні у 2021 році, а також назвав це неминучістю, яка призведе до зростання тарифів.

На початку вересня Кабінет міністрів на своєму засіданні затвердив проєкт закону, згідно з яким у Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), забирають право встановлювати тарифи на тепло, гарячу воду, водопостачання та водовідведення з передачею цієї функції місцевим радам.

28 жовтня 2020 року Кабмін змінив порядок розрахунку тарифів на тепло.

Читайте також: Занедбаний будинок культури у Жобрині перетворили на сучасну школу

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024