Уродженка Рівного може стати новим послом України в США

20 Листопада 2020, 15:33
Оксана Маркарова 932
Оксана Маркарова

Колишня міністерка фінансів України Оксана Маркарова може стати послом України в США.

Про це у мережі повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Нинішній посол України у Вашингтоні Володимир Єльченко є класиком української дипломатії, претензій до його роботи немає, але принцип ротації в дипломатії ніхто не скасовував. Кандидатуру нового посла на розгляд президента вносить міністр закордонних справ. Зваживши всі аргументи, я запропонував кандидатуру Оксани Маркарової», – написав Кулеба.

За його словами, процедура її оформлення запущена, «але традиційно займає певний час».

«У разі призначення Україна вперше матиме у Вашингтоні посла, яку добре знають і в адміністрації США, зокрема в Держдепі та Міністерстві фінансів, так і у МВФ. Про те, що Маркарову відправляють лише вибивати гроші з МВФ, – це маячня. Важлива правда також в тому, що Маркарова буде перша в історії пані посол України в США», – додав міністр.

Зауважимо, Оксана Маркарова народилась 1976 року у місті Рівне. Отримала ступінь магістра з екології у Києво-Могилянській академії та ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі в Університеті Індіани (Блумінгтон/США).

Кар’єра:

1998 – 1999 – радниця з питань економічної політики в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund (тепер в управлінні Horizon Capital).

2000 рік – практика у Світовому банку в Сполучених Штатах Америки, працювала в групі банків та фінансових ринків регіону Європи та Центральної Азії.

2001 – 2003  – менеджерка з зовнішніх та корпоративних зв’язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund.

2003 – 2010 – Голова Правління (Президент) компанії ЗАТ ІК «ІТТ–Інвест».

2010 – 2015 – Голова Правління (Президент) ПАТ Інвестиційна компанія «ІТТ–Інвест».

2015 – 2016 – заступниця Міністра фінансів України – керівник апарату. Відповідала за реформування системи управління державними фінансами і була співавторкою успішної програми макроекономічної стабілізації в Україні.

2016  – дотепер – Урядова уповноважена з питань інвестицій. Організувала роботу Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest та низку ініціатив із підтримки поточних інвесторів та залучення нових інвестицій в Україну.

29.04.2016  – Перша заступниця Міністра фінансів України.

08.06.2018   – призначена в.о. Міністра фінансів України.

22.11.2018 – призначена Міністеркою фінансів України.

29.08.2019 – призначена Міністеркою фінансів України.

За ініціативи Оксани Маркарової у Міністерстві створено найбільший портал відкритих даних у секторі публічних фінансів Edata. Оксана Маркарова є членкинею спостережних рад Ощадбанку, Ексімбанку, Укргазбанку та ПриватБанку. Також Оксана Маркарова є членкинею Дорадчої Ради Національного університету Києво–Могилянська Академія, входить в Коло Друзів Українського католицького університету та є членом Міжнародної організації молодих президентів (YPO). Має професійну ліцензію з торгівлі цінними паперами, управління активами.

Заміжня. Має чотирьох дітей.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024