На Сарненщині відновили незаконний видобуток бурштину, – заява інвестора

24 Листопада 2020, 16:48
738 Джерело: фото з сайту DW

Фірма, яка отримала перший спеціальний дозвіл на видобуток бурштину на Сарненщині скаржиться, що на неї тиснуть незаконні старателі, прямо під носом у поліції.

Про це повідомляють представники фірми ТОВ «БУРПРОМ», які  на відкритому аукціоні «Prozorro. Sale»  отримали право на законний видобуток бурштину на порушених землях. Поки інвестори займаються виготовленням решти необхідних документів, поблизу їх ділянки почали працювати незаконні бурштинокопачі. Також повідомляють про спроби заходу на ділянку фірми. Усе це відбувається за мовчазної згоди поліції.

В ніч з 23 на 24 листопада 2020 року представники ТОВ «БУРПРОМ», стали свідками масового незаконного видобутку бурштину невідомими особами в безпосередній близькості до ділянки «Західна друга». Були спроби нелегальних бурштинокопачів потрапити на територію ділянки фірми та пошкодити огороджувальний паркан і будиночки сторожів. Поряд в сусідньому лісництві чули роботу екскаваторів, які розчищали канали для подачі води. А це свідчить про подальші плани незаконних бурштинокопачів та осіб, які їх «кришують» до продовження незаконного видобутку. І все це відбувалось на відстані приблизно кілометр від стаціонарних постів поліції, які встановлені з метою запобігання незаконному видобутку бурштину.

Інвестори, які намагаються в законний та цивілізований спосіб працювати з надрами, на відкритому аукціоні вибороли це право, заплатили в державний бюджет чималі кошти і взяли на себе обов’язки по рекультивації пошкоджених незаконними старателями земель тепер страждають від порушників закону та бездіяльності правоохоронних органів.

Вони побоюються початку масового незаконного видобутку бурштину на отриманій ними ділянці, за мовчазної згоди правоохоронців. Вони хочуть привернути увагу до проблеми представників громадськості, влади та правоохоронних органів. Для цього готові організувати виїзд на місце видобутку, надати відповідні відео та фотодокази. 

Детальніше про ситуацію:

Відповідно до новоприйнятого Закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин” від 19 грудня 2019 року №402-IX, Державною службою геології та надр України 17 липня 2020 року було проведено електронний аукціон №UA-PS-2020-05-29-000135-3 з продажу спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промислова розробка родовищ) ділянки «Західна друга». 

Ділянка «Західна друга» розташована у Сарненському районі Рівненської області на відстані 1,3 кілометра південний захід від села Олексіївка. Ділянка розташована у кварталі № 1 Ясногірського лісництва ДП «Клесівське лісове господарство». Площа ділянки 9,8 гектара. За результатами відкритого аукціону №UA-PS-2020-05-29-000135-3 переможцем стала фірма ТОВ «БУРПРОМ». 

2 листопада Державною службою геології та надр України видано Спеціальний дозвіл №5106 на геологічне вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промислова розробка родовищ) ділянки «Західна друга» (копія додається). Станом на 24 листопада це перший в Україні Спеціальний дозвіл, який передбачає видобуток бурштину на порушених землях та їх рекультивацію. ТОВ «БУРПРОМ» планує здійснення господарської діяльності на ділянці «Західна друга» виключно в межах чинного законодавства України та відповідно до затвердженої Держгеонадрами програмою робіт.

Нині ТОВ «БУРПРОМ» проводить документальну підготовку до початку робіт, а саме розробляється та затверджується проєкт геологорозвідувальних робіт, проєкт дослідно-промислової розробки, проводиться комплекс робіт по оцінці впливу на довкілля. 

Подібні обставини змушують підприємство ТОВ «БУРПРОМ» і інших потенційних інвесторів засумніватись в доцільності вкладання коштів у  законний видобуток і в цілому ставлять під сумнів ефективність програми Президента України по легалізації видобутку бурштину.

Читайте також: Поблизу трьох сіл на Дубровиччині виявили нелегальних бурштинокопачів

Забрали мотопомпи та 230 грамів «сонячного каменю»: поблизу Клесова накрили бурштинщиків

Сарненські поліцейські вилучили бурштину вартістю майже 10 тисяч доларів

СБУшники зупинили контрабанду рівненського бурштину до країни Перської затоки

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024