На Волині більше сотні проєктів претендують на держфінансування у 2021 році

25 Листопада 2020, 10:33
1919

На Волині визначили проєкти, які претендуватимуть на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку у 2021 році. 

У вівторок, 24 листопада, в овальній залі облради відбулось засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм та проєктів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Про це повідомляють у пресслужбі Волинської ОДА. 

Участь й її роботі взяли голова обласної ради Ірина Вахович,  заступник голови облдержадміністрації Ігор Чуліпа,  голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики облради Михайло Імберовський, депутат облради Олександр Курилюк, та інші члени комісії.

Т.в.о. директора департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів ОДА, секретар регіональної комісії Вероніка Бальбуза повідомила, що у паперовій формі було подали 110 проєктів. Їх кошторисна вартість – майже 2,3 млрд гривень, а потреба у ДФРР на 2021 рік складає 1,5 млрд гривень.

У розрізі семи технічних завдань проєкти розподілено так:
1. Підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки (подано чотири проєкти 43,9 млн грн );
2. Розвиток людського капіталу та підвищення якості життя населення (64 проєкти загальною вартістю 1,5 млрд грн).
3. Розвиток інноваційної економіки на основі смарт спеціалізації (жодного проєкту).
4. Розвиток транскордонного співробітництва (один проєкт на загальну вартість 39,8 млн грн).
5. Раціональне використання природних ресурсів та екологічна безпека (два проєкти на загальну вартість 158, 3 млн грн).
6. Розвиток спортивної інфраструктури (20 проєктів  на загальну вартість майже 364,5 млн грн).
7. Енергозбереження державних і комунальних навчальних та медичних закладів (19 проєктів на загальну суму понад 172,8 млн грн).

Окрім цього, на наступний рік залишається чотири перехідних об'єкти фінансування яких здійснюватиметься коштом ДФРР, а зокрема:

- Нове будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Стобихівка Камінь-Каширського району;
- Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у села Башлики Ківерцівського району;
- Нове будівництво школи на 600 місць в смт Головно Любомльського району;
- Реконструкція загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  в села Піща Шацького району.

«Загальна сума по цих чотирьох школах – майже 304 мільйони гривень. Мінрегіон на 2021 рік для нашої області передбачив 294 мільйони гривень. І це за умови, якщо у держбюджет не буде внесено корективів. Зрозуміло, що ми не зможемо закрити їх в наступному році, але у разі, якщо ми візьмемо на себе таке зобов'язання, то тоді більше жоден новий об'єкт  ми не зможемо профінансувати. Тому ми пропонуємо розбити їх фінансування на два роки, так, щоб половину грошей ми віддали на перехідні об'єкти і половину на нові», – зауважив Ігор Чуліпа.

Він також повідомив, що наразі є ряд проєктів, які можуть бути подані на співфінансування з ДФРР, але вони не включені в План заходів Стратегії розвитку Волинської області на період до 2027 року, а тому на фінансування коштом ДФРР вони претендувати не можуть.

«Це стане можливо лише на 2022 рік, коли обласна рада нового скликання внесе зміни в План заходів Стратегії на підставі тих проектів, які вони наразі подають», – зауважив він.

Члени регіональної комісії зійшлись на думці, що заявники мають розмістити свої проєкти на онлайн-платформі Мінрегіону (https://new.dfrr.minregion.gov.ua/) з  25 листопада по 1 грудня включно. 

За подані проєкти члени комісії голосуватимуть із 4 по 8 грудня.

«У понеділок 14 грудня буде зібрано регіональну комісію на якій ми оголосимо результати голосування, а саме рейтинговий список проєктів, який затвердять члени комісії. По тому згідно з цим переліку остаточний список переможців ми подамо не пізніше 15 грудня у Мінрегіон, адже після 15 грудня засідатиме Державна комісія, яка буде затверджувати остаточний перелік проєктів, що  будуть фінансуватись у 2021 році коштом ДФРР», – резюмував Ігор Чуліпа.

Читайте також: Державна казначейська служба зупинила фінансування усіх незахищених видатків

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024