Наступного року Україна може втратити 3 мільярди гривень тютюнових акцизів, – ВООЗ

26 Листопада 2020, 11:10
1245

Наступного року бюджет України може втратити близько 3 мільярдів гривень, якщо буде змінено уже запроваджені акцизи на тютюнові вироби для електричного нагрівання (далі – ТВЕН), які використовують разом з пристроями під марками IQOS, glo.

Про це йдеться в аналітичній доповіді Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо підвищення акцизного податку на ТВЕН в Україні, – інформують у ГО «Життя». 

Тютюнові корпорації усіма силами намагаються примусити Уряд та Парламент України переглянути чинне законодавство, щодо оподаткування ТВЕН. Це призведе до того, що 3 мільярди гривень потраплятимуть не до казни, а будуть виведені за кордон як прибуток транснаціональних тютюнових корпорацій.

Нагадаємо, на початку 2020 року Парламент ухвалив Закон № 466-IX, який у травні підписав Президент. Документ передбачає, що з січня 2021 року стіки для тютюнових виробів для електричного нагрівання, які наразі оподатковуються акцизом у 1139.76 грн за 1 кг тютюну, оподатковуватимуться на рівні мінімального акцизного податку 1456.3 гривні за 1000 штук. Наступні чотири роки (до 2025 року) ставка акцизу збільшуватиметься на 20% щорічно, як це уже передбачено для звичайних сигарет. Такі зміни вже у 2021 році принесуть близько 4 млрд грн доходів Держбюджету проти 1 млрд грн у 2020 році. 

Як зазначають у дослідженні ВООЗ, пачку ТВЕНів в Україні можна купити за ціною від 53 до 60 гривень, що дорівнює приблизній вартості сигарет преміумкласу. Якщо податкова складова у пачці сигарет становить близько 60%, то з пачки ТВЕНів до казни йде близько 34 – 36%. Це означає, що тютюнові компанії мають надвелику націнку на ТВЕН, тому збільшення податку на ТВЕН, принаймні частково, буде поглинуто тютюновими компаніями, що не призведе до значного зростання ціни.

Як зазначено у дослідженні ВООЗ, не існує жодної підстав оподатковувати ТВЕНИ за нижчою ставкою, ніж сигарети, адже як і у сигареті тут також присутній тютюн. Також сьогодні не існує жодних ґрунтовних наукових досліджень, що ТВЕНИ менш шкідливі за звичайні тютюнові вироби. Вони містять понад 20 шкідливих та потенційно шкідливих хімічних речовин яких більше, ніж у звичайній сигареті. У доповіді також звертають увагу на нинішню пандемію COVID-19, яка штовхає економіку до суворої рецесії та пошуку нових джерел доходу.

Збільшення доходів бюджету не має стримуватися внаслідок тиску тютюнових гігантів на уже ухвалені зміни до податкового законодавства – підкреслюють у дослідженні ВООЗ.

Читайте також: Державна казначейська служба зупинила фінансування усіх незахищених видатків

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024