З допомогою проєкту «Рука допомоги» майже дві сотні переселенок почали бізнес

30 Листопада 2020, 18:05
Фотоілюстрація 986
Фотоілюстрація

За результатами пілотного проєкту «Рука допомоги» 237 людей з-поміж малозабезпечених безробітних та вимушених переселенців стали підприємцями,  74% серед них – це жінки.

Про це повідомила Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна під час свого виступу на IV Українському Жіночому Конгресі.

Пілотний проєкт «Рука допомоги» впроваджувало Міністерство соціальної політики України за підтримки Світового банку для допомоги вимушеним переселенцям та членам малозабезпечених сімей у виході зі стану бідності шляхом надання поворотної безвідсоткової допомоги для відкриття власного бізнесу. Розробку дизайну проєкту та безпосередню координацію його впровадження здійснювала Марина Лазебна, як консультант проєкту Світового банку.

Середній розмір допомоги становив 60-70 тис. грн, а повертати її можна було у тому числі коштом сплати податків. Приблизно такі ж кошти могли отримати чинні підприємства за створення нових робочих місць і працевлаштування на них осіб із зазначених категорій.

Експеримент реалізовувався протягом 2017-2019 років у трьох областях – Харківській, Львівській та Полтавській – і окремих об’єднаних територіальних громадах Житомирської, Донецької, Чернігівської областей.

Під час пілотного проєкту підприємцями стали 237 малозабезпечених безробітних та вимушених переселенців. За три роки лише 19 з них припинили підприємницьку діяльність, що становить всього 8%.

Завдяки тому, що люди отримали достойну роботу або заснували власний бізнес, вони позбулися залежності від соціальних виплат, від чого свій зиск отримала і держава. Адже замість регулярної виплати людям допомоги по малозабезпеченості, компенсації їм комунальних видатків та інших виплат, бюджет почав отримувати від них податки.

Станом на 1 листопада вони вже сплатили 9,2 млн гривень податків, зборів та ЄСВ, що складає понад 60% отриманих для старту власного бізнесу державних коштів. Водночас близько 20% учасників вже повернули мікрокредити в повному обсязі. Половина з них – достроково. 

Сфери діяльності учасників проєкту – найрізноманітніші: від автосервісу до виготовлення меблів, одягу і взуття, від виробництва харчових продуктів до лісного господарства і виконання висотних робіт. А середній місячний дохід  коливається у межах 25-150  тис. грн, тож з бідністю вони точно розпрощались.

Учасники проєкту «Рука допомоги», які започаткували власну справу протягом 2017-2018 роках, успішно продовжують розвивати свій бізнес і сьогодні. А дехто вже встиг стати роботодавцем і створити нові робочі місця.  

Гарні результати демонструють і підприємства, що взяли участь у проєкті на умовах створення нових робочих місць і працевлаштування на них безробітних. Отримавши від держави 6,4 млн грн, 92 підприємства створили 244 нових робочих місць і працевлаштували на них малозабезпечених безробітних, вимушених переселенців і учасників АТО. Тобто, вартість кожного новоствореного робочого місця склала всього 26,2 тис. грн, що значно менше, ніж в середньому по економіці. При цьому підприємства вже повернули державі майже половину з виділених коштів.

Враховуючи, що експеримент продемонстрував виключну ефективність запропонованого механізму як з соціальної, так і з економічної точки зору, Міністерство соціальної політики вже підготувало проєкт урядової постанови, яка дозволить відродити «Руку допомоги», розповсюдивши її дію на всю територію України.

Читайте також: Нововолинська громада готова до співпраці з Волинським відділенням Асоціації міст України

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024