«Є люди, котрі готові платити», – керівниця «Слідства.Інфо» про підтримку від читачів

01 Грудня 2020, 15:17
Андрій Яніцький та Анна Бабінець 1773
Андрій Яніцький та Анна Бабінець

Під час першого дня West Media Forum учасники спілкувалися про шляхи монетизації засобів масової інформації.

У рамках першої панелі модератор форуму, директор Центру Журналістики KSE Андрій Яніцький поспілкувався з керівницею «Слідства.Інфо» Анною Бабінець.

Андрій Яніцький розповів про медійні клуби та інші джерела фінансування медіа: надходження від реклами, грантові гроші та гроші філантропів або ж олігархів в українському випадку.

«З настанням пандемії цьогоріч в Україні активізувалася така модель фінансування, як гроші від читачів. На Заході це розпочалося значно раніше. Але і моделей фінансування від читачів є безліч. Платна підписка або Pay Wall – коли читачі змушені платити гроші, щоб отримати доступ до матеріалів.

Є інша історія – глядачі роблять пожертви на створення якогось окремого матеріалу або загалом для того, щоб врятувати улюблене медіа від банкрутства. Це «донейти» або просто благодійні пожертви.

Андрій Яніцький та Анна Бабінець
Андрій Яніцький та Анна Бабінець

Третій шлях – медійні клуби. Це щось середнє. Так ви можете читати матеріали того медіа, але вступивши у їхній клуб, отримуєте додаткові бонуси: залучення у роботу редакції, можливість пропонувати теми, спілкуватися з журналістами й редакторами або отримувати додатковий унікальний контент виключно для членів клубу, поради, як провести час, додаткові матеріали, які не потрапили у сам матеріал, бекстейдж роботи журналістів», – пояснив Андрій Яніцький.

Разом із Анною Бабінець вони напрацювали гіпотезу щодо успішної підтримки медіа.

«Наша гіпотеза – якщо однаковий бонус пропонують різні медіа, то це означає, що він працює та подобається читачам, що варто його наслідувати. Західні медіа частіше пропонували своїм читачам такі бонуси: запрошення або знижки на івенти, примірник матеріалів у друкованому вигляді (наприклад щоквартальний журнал), доступ до сайту без реклами, архів попередніх статей, мобільний додаток.  Дехто дарує знижки на послуги своїх партнерів. Зустрічаються й унікальні пропозиції – деякі медіа малюють портрети членів клубу», – розповів спікер.

Анна Бабінець розповіла, якими моделями послуговувалась, коли створювала клуб «Слідства.Інфо». 

«Ідеєю створення читацького клубу я захопилася після поїздки в Техас. Ми відвідували редакцію популярного в Америці видання. Були там майже тиждень. Близько 30 відсотків їхнього бюджету складають членські внески. Їхній бюджет – 9 мільйонів доларів на рік. У них є окремі люди котрі комунікують із аудиторією. Одна людина спілкується суто з vip-мемберами, хтось працює з іншими мемберами. Вони постійно тримають з ними зв'язок. Тоді ми дуже надихнулися», – пригадала Анна.

Видання тоді вже робило власні фільми, команда бачила, що є люди, які постійно приходять на покази, тому й відчували, що зможуть згуртувати аудиторію навколо «Слідства». Вони аналізували та запозичали практики. Підбирали, що підійде, а що ні.

«Близько року на своїй же практиці ми проводили дослідження. І от ми стартували фактично два місяці тому. Ми використали news letter, окремий чат для спілкування з аудиторією. Також наші мембери завжди мають зарезервовані місця у перших рядах на заходах, які ми проводимо. Вони знають, що ми завжди їх чекаємо. Ми завжди цікавимося вподобаннями аудиторії, запрошуємо в редакцію», – поділилася Анна.

Нещодавно редакція проводила тематичну вечірку на Хелловін. Переодягалися у суддів, обігравши суддівську систему як втілення поганих речей. Багатьом гостям сподобалося. Серед відвідувачів заходів редакції – ексміністерка охорони здоров'я, громадська діячка Уляна Супрун та шоумен та політик Сергій Притула.

Андрій Яніцький та Анна Бабінець
Андрій Яніцький та Анна Бабінець

Стати членом клубу «Слідства.Інфо» можна двома шляхами: підписатися на Patreon або на сайті видання. Редакція надає для підписників однаковий пакет. Усіх додають в одну групу, усі підписники рівнозначні. Поки більше людей приходить через Patreon.

«Ми досліджуємо аудиторії. Через сайт нам певною мірою краще. Це наша платформа – ми можемо її контролювати. Також читачі регулярно надсилають ексклюзивну інформацію. Мембери часто дають нам поради та цінні зауваження. Кількість мемберів поповнюється після того, як видаємо якісний продукт, як от фільм. Щороку готуємо мемберам подарунки», – поділилася Анна. 

Також через спільнокошт редакція збирала гроші на проєкт.

«Насправді спільнокошт – платформа, що гуртує благодійників навколо якоїсь ідеї. Так, читач у якості подарунку за свою пожертву обрав візит у редакцію.   Так, ми робимо розслідувачів ближчими для людей. Мета і місія «Слідства» – змусити владу добре робити свою роботу через наші розслідування», – зазначила медійниця.

Читайте також: За сто днів до великої ідеї: Район.Історія запустила кампанію зі збору коштів

Середня пожертва у «Слідства» – 200-300 гривень. Хтось дає два долари, хтось – 100.

«Думаю, люди ще не готові платити за контент. Проте є люди, котрі готові платити. Ми на шляху до європейських традицій. Ми натомість не можемо продавати контент. Тобто якийсь фільм показувати усім, а інший – тим, хто заплатить. Це суспільно-важлива інформація. Їх можемо продавати телеканалам. Читачі за це не платять. Попит на це є. Однак той контент, який ми робимо, є незручним для багатьох каналів. Тому з великими каналами, де власники олігархи, ми співпрацювати поки що не можемо. «Суспільне» – наш постійний партнер. 24 канал бере наші фільми, але не готовий платити», – розповіла Анна.

Редакція видала вже 12 фільмів. Один із них отримав премію для розслідувачів. Це фільм «Я – бот».

Читайте також: Журналіст з Луцька проник на «ботоферму» і дізнався, які політики замовляють схвальні коментарі про себе в інтернеті 

«Ми плануємо знімати фільми й наступного року. Намагаємося спланувати все так, аби нам не завадив коронавірус та обмеження. Будемо планувати івенти. Будемо робити те, що робимо, але ще краще», – зазначила на завершення спікерка.

***

West Media Forum 2020 підготовлений за підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю організаторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Олена Швиднюк, Ірина Воротна

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024