Транспорт та електронні черги на митниці: на Волині обговорили проблеми бізнесу

09 Грудня 2020, 18:37
1278

Волинські підприємці скаржаться на транспортну проблему на кордоні з Польщею, оскільки тривале очікування на пропускних пунктах призводить до величезних втрат для бізнесу. 

Про це йшлося на публічній консультації, яку організували Центр спільних дій спільно з Офісом віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

За словами Петра Пилипюка, голови Волинського обласного об'єднання  роботодавців, керівника Модерн-Експо, сама Угода не значно вплинула на бізнес Волині, але дозволила змінити експорт з російського ринку на європейський.  

«Сьогодні черги на кордоні 2, 3, часом 4 дні – це прямі втрати бізнесу. В рік вони становлять близько 50 млн грн. Ми вже звертались до президента та уряду, щоб вони не відтягували рішення цього питання. Адже в Угоді нема чітко положень про те, що цю проблему має вирішити ЄС», – продовжив Петро Пилипюк.  

Читайте також«Ми щодня втрачаємо 120 тисяч доларів», – Петро Пилипюк про черги на кордоні

На його думку, для розв'язання проблеми потрібно впровадити на кордоні спільний договір з Євросоюзом. Адже це може суттєво прискорити перетин кордонів.  

«Транспорт – найбільш болюче наше питання. Таке враження, що у Кабміні про цю проблему просто не знають. Сьогодні черги на кордоні 2, 3, часом 4 дні – це прямі втрати бізнесу. Експорт ніби зріс, а кількість дозволів впала. І це тільки початок цих всіх транспортних проблем Наприклад, ми експортуємо на Фінляндію. Польща зробила так, щоб ми їхали через Білорусь, а це – ще більші витрати», – скаржаться на ту ж проблему Григорій Зеленюк, представник ТОВ «Дарлісад». 

Переговори між Києвом та Варшавою щодо дозволів на перевезення через кордон тривають вже давно. Часто уряду доводиться підключати до них Брюссель, зауважив заступник міністра розвитку економіки торгівлі та сільського господарства – Торговий представник України Тарас Качка. Він вважає, що з Польщею потрібно поводитися жорсткіше щодо цього питання.

Серед інших пропозицій – успішне створення та функціонування електронної черги на митниці, яка б показувала, чи вільні місця на перетині кордоні. Як запевняють учасники консультації відповідне програмне забезпечення уже є. 

Зокрема, виконавчий директор Волинського обласного об'єднання  роботодавців Володимир Кривович наголосив, що цим питанням має займатися не митна служба, а Кабмін, зокрема Міністерство внутрішніх справ.  

Читайте також: Тарас Качка назвав політику Польщі щодо України знущання над українською економікою

Попри можливі удосконалення, у Волинській торгово-промисловій палаті стурбовані насправді згортанням реформи митниці.  

«Все більше суб’єктивізму у рішеннях органів митниці, і доходить до того, що великі «білі» підприємства звертаються з тим, що митниця, мотивуючи це тим, що вона захищає бюджет від втрат, розкодовує один товар на декілька кодів. У підсумку бюджет все одно втрачає", – зауважив Олександр Смолич, представник Волинської торгово-промислової палати. 

Підприємці цікавляться не лише угодою з Євросоюзом. Наприклад, не відбувається обговорень щодо угоди про зону вільної торгівлі з країнами Північної Африки та Туреччиною, зауважив Петро Пилипюк. Бізнес зацікавлений у цих ринках, оскільки в ЄС працювати складно через високу конкуренцію та скептичне ставлення до українських компаній.

Під час публічних консультацій з бізнесом регіони підіймають різні питання. Така тенденція нам говорить про те, що уряд має ухвалювати свої рішення тільки на основі позиції зацікавлених сторін, впевнений Олег Рибачук, голова Центру спільних дій.  

«Політик повинен мати аргументи заінтересованих сторін в себе на столі, щоб звертатися до них при ухваленні рішень. Україна уже вибрала свій шлях, але він здебільшого залежить від того, як швидко ми пройдемо залежить, чи українська влада навчиться виробляти політику на основі позицій своїх громадян. Це однозначно має стати практикою», – зазначив він. 

Його підтримав Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – Торговий представник України, який також зауважив, що українському бізнесу ще є куди рости та розвиватися. Попри це, нашу продукцію дуже цінують на європейському ринку. 

 Читайте також: Томати, кури та зерно: що дасть Україні нова угода з Британією

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024