Україна отримала від Єврокомісії 600 мільйонів євро допомоги

11 Грудня 2020, 15:33
956 Джерело: Твіттер Дениса Шмигаля

Єврокомісія виділила Україні 600 млн євро макрофінансової допомоги. За поточним курсом, це близько 21 млрд гривень.

Ці гроші підуть на фінансування дефіциту бюджету – пишуть у аналітики Київської школи економіки

По плану, за грудень уряду потрібно профінансувати 103 млрд грн видатків державного бюджету, з яких 93,3 млрд грн – це видатки загального фонду. Але через те, що є неоплачені раніше видатки, формально обсяг видатків в грудні має бути вдвічі більшим – 215 млрд грн. 

Втім, надання першого траншу макрофіну ЄС важливо не лише цим. Прямою вимогою надання цього траншу від ЄС була активна співпраця з МВФ, точніше «задовільний перебіг виконання програми, погодженою між країною (Україною) та МВФ». 

Іншими словами, надання цього траншу є чітким свідченням того, що Україна зрушила з мертвої точки у перемовинах з міжнародними партнерами і зокрема з МВФ.

Це має допомогти нам пройти бюджетну кризу, хоча й не вирішить її повністю. 

Умови кредиту від Єврокомісії вкрай привабливі. Він надається на 15 років (для порівняння, остання кредитна програма МВФ передбачає п’ятирічний кредит). Відсоткова ставка за користування європейськими грошима становить 0.125%. Втім, таке кредитування передбачає певні умови.  Половину коштів Брюссель погодився перерахувати без зобов'язань, а для отримання наступних 600 млн Україна має провести низку реформ:

  • повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Крім того, у судовій системі має бути створена Комісія з питань доброчесності та етики, завданням якої є перезавантаження Вищої ради правосуддя.
  • Уряд має реформувати податкову та митну адміністрацію. Має відбутися повноцінний конкурсний відбір керівників митниці та податкової,
  • Кабінет Міністрів має ухвалити рішення про ліквідацію податкової міліції. 
  • Верховна Рада має ухвалити закон про створення Бюро фінансових розслідувань або його аналог. 
  • У відповідності до меморандуму, МОЗ має передати усі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у новостворене ДП «Медичні закупівлі України».

Якщо Україна виконає ці умови, очікувати на наступний транш можна буде вже у березні.

Читайте також: 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024