На утримання галузі освіти в Сарненській громаді бракує 33 мільйонів гривень

25 Грудня 2020, 15:14
920

Депутати міської ради затвердили бюджет затвердили бюджет громади на 2021 рік.

24 грудня на пленарному засіданні III позачергової сесії міської ради депутати розглянули 16 питань порядку денного. Фактично з усіх питань рішення приймали одноголосно. Про це інформують в пресслужбі Сарненської міської ради.

Зокрема затвердили бюджет Сарненської міської територіальної громади на 2021 рік, Програму соціально-економічного та культурного розвитку, цільові програми, прийняли земельні ділянки й індивідуально визначене майно в комунальну власність громади. А ще визначили мінімальну вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна фізичних осіб.

Окрім цього, депутати створили виконавчі органи міської ради, зокрема: Служби у справах дітей у статусі юридичної особи публічного права, управлінь освіти і культури, туризму, молоді та спорту, затвердили Положення про їхнє функціонування. А ще визначили порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «ЦПМСД», внесли зміни до рішення міської ради від 20.07.2016 № 213 «Про затвердження Положення та складу тендерного комітету Сарненської міської ради (зі змінами)», схвалили план роботи міської ради на 2021 рік.

Також депутати прийняли рішення про організацію харчування та встановлення розміру вартості харчування учнів для закладів загальної середньої освіти, погодили клопотання КП готель «Случ» щодо звільнення від сплати орендної плати в розмірі 30 відсотків до міського бюджету.

Коли ж перейшли до розгляду питання «Різне», міський голова Руслан Серпенінов акцентував на тому, що при формуванні бюджету на 2021 рік довелось зіткнутися з проблемою, що державна субвенція на освіту, доведена Сарненській міській територіальній громаді, є значно меншою від фактично необхідної та вистачить її лише на 10 місяців. У грошовому вимірі на утримання галузі освіти бракує 33 мільйонів гривень. Така проблема є в усіх громадах країни, адже з галузі освіти зняли 2 мільярди гривень. Варто сподіватись, що державний бюджет переглянуть і додадуть кошти, яких не вистачає.

Загалом на галузь освіти громади заклали 401 мільйон гривень (222 мільйони гривень становлять державна освітня субвенція та 179 мільйонів гривень – власні доходи). Утім, при опрацюванні показників бюджету на 2021 рік вдалось передбачити видатки на більшість з 42-х цільових програм. Відрадно, що депутати дійшли згоди й встановили надбавки до зарплат працівникам освіти та культури, а в галузі медицини не допустили закриття 15 ФАПів, які фінансуватимуться з місцевого бюджету. Переважна частина цільових програм буде забезпечена та фінансово підтримана на більш як 30 мільйонів гривень. Найважливіше ж, що матимуть підтримку найбільш соціально важливі програми, що стосуються медицини, освіти, культури, розвитку ЖКГ, утримання доріг, благоустрою населених пунктів.

Читайте також: Рослинні продукти та меблі: які товари Рівненщина постачає у Європу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024