У бюджет Рівненщини на 2021 рік заклали менше коштів, ніж торік

27 Грудня 2020, 14:24
1530

Обласний бюджет Рівненщини за 2021 рік, у порівнянні з минулорічним, скоротили на 7%. Якщо у 2020-му році він становив 2,6 мільярда гривень, то тепер на рівні 2,4 млрд. Такі зміни пов'язують, передусім, із реформами в медичній галузі, де більшу частину фінансування візьме на себе Національна служба здоров'я України.

Звідки наповнюватиметься бюджет та на що підуть гроші, у програмі «Сьогодні.Головне» пояснювала директорка департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, – пише Суспільне. 

З чим пов’язане скорочення бюджету у 2021 році

«Зменшення обсягу обласного бюджету відбулося через те, що у 2020 році ми фінансували медицину у повному обсязі: одержували і медсубвенцію, і планували видатки з обласного бюджету на поточне утримання закладів», – каже Лідія Біляк.

Головний фінансовий документ області Затверджений в сумі 2,4 мільярда гривень. Цей обсяг складається із власних доходів обласного бюджету, які обраховані й закладені з ростом понад 14% до тих надходжень, які планують одержати до кінця 2021 року.

«Планування такого росту стало можливим і завдяки перевиконанню затвердженого плану власних доходів обласного бюджету на 2020 рік. На сьогодні ми на 104,5% виконали затверджений план і понадпланові надходження до річного обсягу. Понад річний обсяг складають уже 38 мільйонів», – зазначає фінансистка.

Основним наповнювачем доходів обласного бюджету, за словами директорки департаменту фінансів Рівненської ОДА, є податок на доходи фізичних осіб.

Читайте також: Скільки платитимуть батьки за харчування дітей у сільських дитсадках Рівненської області

Як фінансуватимуть медицину у період пандемії

"Завдяки медичній реформі фінансування медзакладів проводиться через Національну службу здоров’я України (НЗСУ, – ред.). Відповідно, в показниках бюджету наступного року не буде надходити медична субвенція, і ми за рахунок власних доходів обласного бюджету і дотації з державного бюджету будемо фінансували лише комунальні послуги і енергоносії медичної галузі», – каже Лідія Біляк.

Влада на місцях також має право профінансувати і обласну програму по боротьбі із захворюванням на ковід.

«Цьогоріч профінансували 25 мільйонів гривень з обласного бюджету на заходи боротьби з захворюванням на COVID. На наступний рік акумулювали 26,5 мільйонів гривень на програму по боротьбі із захворюванням на коронавірус», – каже фінансистка.

Крім того, на сесії обласної ради затвердили окремі цільові видатки на фінансування програми «Діти Рівненщини», – додала Лідія Біляк.

Видатки на державне управління – що це таке

«Це видатки на утримання Рівненської обласної ради, тобто – на утримання апарату», – пояснює очільниця департаменту.

У пояснювальній записці до проєкту бюджету вказано, що йдеться про суму у трохи понад 31 мільйон гривень, 20 з яких підуть на зарплатню.

31,7 мільйона гривень – бюджет розвитку на 2021 рік: що це означає

Нерозподілений резерв бюджету розвитку був акумульований в сумі 19 мільйонів гривень. Разом з тим, в обласному бюджеті затвердили кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації для міжнародного аеропорту «Рівне».

«В державному бюджеті передбачена цільова державна програма на підтримку і розвиток аеропортів. Цьогоріч ми бачимо цифру 85 мільйонів, яку передадуть для нашої області. Для того, щоб одержати таке фінансування, необхідно по п'яти напрямках виготовити проєктно-кошторисну документацію. Це реконструкція і руліжної доріжки, і світлообладнання, огорожі. Крім того, закладені кошти і на програми заходів з енергозбереження та енергоефективності», – пояснює Лідія Біляк.

Чи є галузі, які недоотримують коштів наступного року

«Так не буває. Ми передбачаємо усі видатки, залежно від вимог, постанов Кабміну, від розмірів мінімальної заробітної плати, тарифних розрядів. В цьогорічному бюджеті передбачили збільшити вдвічі норми на харчування у будинках-інтернатах», – розповіла Лідія Біляк.

Нагадаємо, 24 грудня Рівненська область отримала головний фінансовий документ на 2021 рік. Одноголосно його підтримали усі 61 депутати, зареєстровані в залі.

Читайте також: Курс гривні у 2021 році: прогнози банкірів та економістів

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024