Нацбанк випустив монету, присвячену історику та сходознавцю Агатангелу Кримському

12 Січня 2021, 18:09
819 Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Кримський_Агатангел_Юхимович

Національний банк України ввів в обіг першу пам’ятну монету в 2021 році – «Агатангел Кримський».

Монета із нейзильберу має номінал 2 гривні. Про це йдеться на сайті Національного банку України.

Вона присвячена українському історику, славісту, мовознавцю, сходознавцю, письменнику, перекладачу, одному із засновників української Академії наук та одному з перших академіків – Агатангелу Юхимовичу Кримському.

Агатангел Кримський вільно володів майже шістдесятьма мовами, переважно східними, а також знав всі діалектні особливості української мови. Він зробив значний внесок в українське сходознавство та україністику.

Унікальність цього науковця як феномена у світовій культурі відзначили рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО щодо внесення цієї визначної постаті до списку найвидатніших діячів людства.

Читайте також: Круглий стіл «Агатангел Кримський і Волинь» відбудеться в онлайн-форматі

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, праворуч від якого написи: УКРАЇНА/2 ГРИВНІ/2021; композицію, що символізує діяльність ученого-сходознавця та джерело знань – геометричний декор із розкритих книг, що складаються в багатопроменеву зірку, в центрі якої слова А. Кримського: Я ЗРОЗУМІВ,/ ЩО МУШУ БУТИ/ УКРАЇНОФІЛОМ –/ ЦЕ Я ЗРОЗУМІВ/ ЦІЛКОМ СВІДОМО; під цитатою – факсиміле А. Кримський; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).

На реверсі монети на тлі вертикальних ліній, що вносять певний драматизм та символізують трагічну долю вченого, зображено портрет Агатангела Кримського, під портретом діагонально розміщені написи: АГАТАНГЕЛ (ліворуч), КРИМСЬКИЙ (праворуч); унизу роки його життя – 1871–1942.

Читайте також: У Луцьку презентували перше друковане видання про видатного художника із Волині

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024