Які категорії підприємців звільнені від сплати єдиного соціального внеску з 2021 року

13 Січня 2021, 13:36
1098

З 1 січня 2021 року фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звільнені від сплати єдиного внеску за себе, якщо вони належать до певних соціальних категорій. 

Про це повідомляють у блозі луцької юридичної компанії «Юридичне рішення».

Від сплати ЄСВ з 2021 року підприємців звільняють у разі, якщо вони отримують:

  • пенсію за віком;
  • за вислугу років;
  • є особами з інвалідністю;
  • досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 2464-VI «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Також звільнені від сплати єдиного внеску за себе:

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб – підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою – підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичні особи-підприємці, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464-VI. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Читайте також: З 1 січня збільшилася вартість автомобіля для визначення ставки пенсійного збору

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024