Луцькі депутати закликали уряд не підвищувати тарифи

14 Січня 2021, 12:40
858

Луцька міська рада підготувала звернення до Президента України та інших органів державної влади щодо чергового підвищення тарифів на газ та електроенергію.

Відповідне рішення прийняли на позачерговій сесії 14 січня.

Міська рада написала звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення. У тексті депутати міськради висловлюють протест проти подальшого збільшення цін та закликають державну владу подумати про добробут населення.

«Ми звертаємо увагу, що державна політика у сфері житлово-комунальних послуг повинна базуватися на принципі регулювання тарифів з урахуванням досягнутого рівня соціально-економічного розвитку та природних особливостей  регіону. На сьогодні ми, як держава, володіємо потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку. А також можна використати можливість реалізовувати газ із підземних сховищ закуплений у літній період по закупівельній ціні», – йдеться у зверненні.

Представники «Свідомих», «Європейської солідарності», «Слуги народу», «Свободи», «Батьківщини» висловилися за цей проєкт рішення та підтримали викладені там тези. Зокрема, погодилися з тим, що піднімати ціни на газ під час локдауну в зимовий період неприпустимо. 

«Ми повинні реагувати на такі проблеми і виклики, які дають нам державні органи, тому ми й надалі будемо працювати і все, що зможемо зробити як депутати, ми це зробимо», – запевнила депутатка Алла Надточій.

Роман Бондарук, депутат партії «Слуга народу», також зазначив, що вартість тарифів залежить від ринкової ціни, тому важливо правильно врегулювати цей ринок.

Алла Жупанюк додала, що реагувати потрібно не лише на підвищення тарифів, а й на можливе продовження локдауну. Міський голова Ігор Поліщук зазначив, що відповідний проєкт рішення вже готовий, за нього потрібно лише проголосувати. тож вирішили повернутися до цього питання після голосування за тарифи.

«Через непродуману політику президента ми стоїмо на порозі дестабілізації. Для власників двокімнатних квартир вартість тарифів зросте в середньому на 600 гривень, а для приватного будинку на 1200 гривень. Ми будемо докладати зусиль, щоб цього не сталося», – запевнив депутат від «Свідомих» Тарас Шкітер.

До звернення щодо тарифів внесли деякі технічні зміни, а також розширили вимоги до уряду. Зокрема, до заклику накласти мораторій додали такі пункти: 

  • Провести аналіз роботи та перегляд рішень контролюючих державних органів, які призвели до необґрунтованого, різкого підвищення тарифів 
  • забезпечити належну роботу незалежних контролюючих і регулюючих державних органів, зокрема Антимонопольного комітету України та НКРЕКП 
  • навести лад у сфері видобутку природного газу та виробництва електроенергії, обмеживши вплив на ціноутворення  в цих сферах зацікавлених осіб 
  • встановити обґрунтовані тарифи на електроенергію та природний газ, розробити та затвердити механізми щодо компенсації коштів за використання газотранспортних мереж, прокладених за власні кошти громадян чи юридичних осіб, а також щодо сплати орендної плати за землю під мережами місцевих газопроводів 
  • передбачити додаткові заходи за кошти державного бюджету для захисту соціально незахищених громадян
  • ввести повноцінну комунікацію з громадянами щодо встановлення тарифів, а не ставити їх перед фактом. 

Рішення та внесені зміни депутати прийняли одноголосно.

Читайте також: Судитимуть чоловіків, які в гаражі у Луцьку організували підпільний цех з виробництва алкоголю 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024