Бюджет Волині-2020: підсумки та тенденції. ІНФОГРАФІКА

18 Січня 2021, 12:08
1688

Консультант з бюджетних питань Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром  на основі офіційних даних за 2020 рік проаналізував обласний бюджет 2020 року та бюджети територіальних громад Волині.

Фінансові підсумки та минулорічні бюджетні тенденції він оприлюднив на сторінці Волинського РВ АМУ у Facebook.

Василь Гром у дописі повідомляє, що загальний обсяг доходів зведеного бюджету Волинської області у 2020 році з виконання власних повноважень місцевого самоврядування склав 6,3 мільярда гривень, із яких 5,3 мільярда гривень – власні доходи (83,86%) і дотації з держбюджету – 1,2 мільярда гривень (16,14%).

За останні три роки простежується тенденція поступового збільшення питомої ваги власних доходів місцевих бюджетів при одночасному зменшенні дотацій державного бюджету, що свідчить про поступове розширення бази і повноти оподаткування.

Особливі умови бюджетного процесу 2020 року в умовах пандемії стали для виконавчих органів місцевого самоврядування  випробуванням на здатність в умовах обмежених ресурсів забезпечити життєдіяльність бюджетних установ та утримати в належному стані інфраструктуру територіальних громад. Такий попередній висновок обумовлений суттєвим погіршенням динаміки надходжень власних доходів.  

 У 2020 році темпи зниження надходжень до бюджетів були наполовину меншими (7,3 і 11,7%%) як відповідно середні темпи зниження за 2016-2018 роки. Причини такого становища – особливі умови функціонування у 2020 році економіки області, а також недостатній рівень адміністрування податків і бюджетної діяльності (органи державної виконавчої влади і місцевого самоврядування).

Читайте також: Земельні торги на Волині: які райони здали найбільше землі в оренду

Зазначене у значній мірі і спричинило, чи не вперше, недовиконання в цілому зведених доходів загального фонду місцевих бюджетів на 1,1% з сумою недобору до бюджетних призначень місцевого самоврядування 61,5 мільйона гривень у тому числі реформованими громадами відповідно 2,6% і 77,2 мільйона гривень.

Недовиконали власні бюджетні зобов’язання за доходами громади міст Луцьк і Ковель, сільські – Боратинська, Підгаєцька, Смолигівська, Жидичинська і Привітненська та Турійська селищна.

Вагома частка (45,3%) доходів місцевих бюджетів області формується у містах, колишнього обласного значення. Водночас, розвиток податкової бази та її адміністрування бажає бути кращим.

Аналогічна ситуація і в реформованих громадах селищ міського типу, де економіка та інфраструктура в переважній  більшості на порядок вища, як у сільських громадах.

Довідка

Діаграма рейтингу серед реформованих громад надана у попередньому блозі консультанта за 8 січня 2021 року.

Ще одна негативна тенденція 2020 року, яка, не виключено,  матиме своє продовження у бюджеті 2021-го – доходи місцевих бюджетів, джерело надходжень яких – додана вартість. До таких доходів належать: ПДФО (частково), єдиний податок, акцизи і податок на прибуток, а  їх питома вага у власних доходах місцевих бюджетів, за даними звітності 2019 року,  становить понад 70%,  із яких ПДФО (без платників бюджетної сфери) – тільки 44,4%. 

Темпи надходжень ПДФО в порівнянні з 2019 роком знизились більше як у два з половиною рази з 19,2% до 7,5%. Недовиконання бюджетних призначень на 2020 рік становить 140,2 мільйона гривень, що і стало єдиною причиною загальних недовиконань власних доходів, які склали 61,5 мільйона гривень.

Незадовільні темпи приросту надходжень ПДФО знизили на 22 пункти співвідношення індексів податкоспроможності, прийнятих у розрахунках міжбюджетних трансфертів із держбюджету на 2020 рік у порівнянні з 2019 роком у перерахунку на фактичні надходження ПДФО. Зазначене мало негативний вплив на дохідну базу місцевих бюджетів 2020 року за надходженнями ПДФО і рівнем планової базової (реверсної) дотації».

До речі, Василь Гром зазначає, що «повний аналіз впливу доданої вартості на стан доходів місцевих бюджетів 2020 року буде проведений після формування річного звіту про виконання місцевих бюджетів».

Читайте також: Поліська митниця перевиконала завдання Уряду щодо надходжень: за рахунок чого

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024