Сміття у Шацьку хочуть переробляти за австрійським досвідом

19 Січня 2021, 15:11
876 Джерело: Фото ілюстративне

Голова обласної ради Григорій Недопад, Шацький селищний голова Сергій Карпук та інші посадовці мали робочу зустріч з Крістіаном Чернером, директором ПП «Гігаджоуль». Обговорили  перспективи співпраці у сфері поводження з твердими побутовими відходами. 

Про це йдеться на сайті обласної ради.

Підприємство, засноване Крістіаном Чернером, займається в Україні переробленням сміття, враховуючи  40-річний досвід, апробований в Австрії. На умовах договору воно може взяти в експлуатацію будь-який полігон побутових відходів та поетапно побудувати  сучасний центр утилізації відходів з компостним заводом, куди спрямовується біофракція сміття;  сортувальною станцією;  заводом з обробки альтернативних видів палива.  Залишки ж пресуватимуться на вивільнених місцях полігонів, де запроваджені  допоміжні системи дегазації.

Зі слів пана Чернера, заховання відходів відбувається згідно із сучасними вимогами і проводиться рекультивація. Як варіант, тверді відходи можуть спалюватися, при цьому вироблена   теплоенергія  використовується для теплиць, де вирощують овочі  та квіти для потреб міст. Попіл, який лишається після спалення, їде на цементні заводи, які з користю його використовують. Тобто перероблення сміття – майже безвідходна.

Голова облради Григорій Недопад мав нагоду пересвідчитися в ефективності такої схеми, бо так переробляють сміття у столиці Латвії – Ризі.

Крістіан Чернер закликає  органи місцевих рад дослухатися до такої ідеї і переконує, що в Україні часто практикують нерентабельні проєкти поводження з твердими побутовими відходами, які, відповідно, й не реалізовуються і екологічних проблем, звісно ж, не вирішують.

Підприємець вважає, що в Україні і на Волині зокрема потрібні широкі дискусії з цього питання. Але це – не головне. Щоб громади повірили в ефективність будь-якого проєкту, потрібно показати зразок. Пан Чернер переконує, що у випадку, якщо з його підприємством буде укладений договір  з однією із громад, він готовий буде продемонструвати успішний результат.

Радник голови обласної ради Михайло Імберовський  запропонував обговорити такі пропозиції з керівником Шацької територіальної громади.

– Під час розмови я розповів Крістіану Чернеру про принади нашого туристичного Шацького краю, описав складну ситуацію з полігоном ТПВ. Він неабияк зацікавився почутим і запропонував розпочати реалізацію пілотного проєкту саме на території Шацької громади. В результаті ми обмінялися контактами, домовилися, що після локдауну пан Чернер приїде до нас, огляне об’єкт, місцевість, поспілкується з фахівцями, керівником комунального підприємства. Маю надію, що наша розмова і подальші напрацювання стануть корисними для громади, – зазначив Сергій Карпук, Шацький селищний голова.

Сергій Вікторович додав, що на сьогодні в межах області та України немає загального бачення, як поводитися з твердими побутовими відходами: створювати полігони чи будувати сміттєпереробні заводи. Тому участь у проєкті могла б стати для Шацької громади розв'язання нагальної проблеми.

Озвучені ідеї зацікавили й голову обласної ради Григорія Недопада. Він каже, що тему поводження з твердими побутовими відходами обов'язково  обговорять на одному із засідань координаційної ради з питань місцевого самоврядування, на яке будуть запрошені керівники всіх 54 територіальних громад та 4 голови райрад на Волині.  Тим часом  Крістіан Чернер готовий до середини лютого надати всі пропозиції з конкретними обрахунками рентабельності проєкту для волинських громад. Остаточні рішення щодо перспектив співпраці прийматимуть самі громади.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024