Уряд скоротив терміни дії обмежень на проведення податкових перевірок

04 Лютого 2021, 10:03
1071

Кабінет Міністрів затвердив постанову, яка скорочує терміни дії обмежень в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок.

Про це повідомляють на сайті Міністерства фінансів України.

Безпосередньо рішення Уряду надає дозвіл на проведення перевірок, зокрема:

 

  • тимчасово зупинених та незавершених документальних та фактичних перевірок, що були розпочаті на дату запровадження мораторію;
  • документальних перевірок суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які за даними аналітичної системи проводять ризикові операції та опрацьовуються у межах роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади;
  • документальних перевірок щодо дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;
  • позапланових документальних перевірок, необхідність для проведення яких виникла за результатами розгляду скарг на дії чи бездіяльність контролюючих органів щодо неправомірного нарахування грошових зобов’язань платників податків.

У свою чергу заборона на проведення документальних перевірок фізичних осіб підприємців залишається незмінною.

«Мораторій на виконання державою контрольної функції у податковій сфері був виправданий на початку карантинних заходів COVID-19, коли бізнес було майже зупинено у зв’язку з жорстким карантином. Але з кожним днем відсутність контролю за сплатою податків з боку держави стає все більше деструктивним не тільки для бюджету, а й для бізнесу, який працює чесно.

Крім того, несплата податків одними значно зменшує шанси на отримання допомоги тими, хто в умовах пандемії найбільше її потребує, тими, хто сам собі допомогти не в змозі – пенсіонерам, інвалідам та тими, хто тимчасово залишився без роботи.

Отже помірковане надання дозволу на проведення деяких видів податкових перевірок – це не збільшення тиску на бізнес, а відновлення можливості забезпечити рівні умови ведення бізнесу для всіх», – пояснює заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024