Євросоюз залишається основним постачальником товарів в Україну. ІНФОГРАФІКА

10 Лютого 2021, 14:51
Фото ілюстративне 1393
Фото ілюстративне

У 2020 році український експорт скоротився лише на 1,7%. Євросоюз залишається найважливішим партнером України в торгівлі.

Про це 10 лютого на пресконференції розповіла Вероніка Мовчан, директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

 Експертка розповіла про зовнішню торгівлю товарами України у  2020 році і поділилася очікуваннями на 2021 рік.

«Минулого року торгівля України показала себе досить непогано. За попередніми даними митниці, експорт скоротився лише на 1,7%. Експорт скорочувався значно менше, ніж імпорт, який скоротився приблизно на 10%» – зазначила Вероніка Мовчан.

За словами експертки, однією з визначальних динамік останніх кількох років стало стабільне зростання значущості Китаю для України.

«Найцікавіше – структура товарообігу в частках. У нас зросло і вже останні кілька років стабілізувалося значення Європейського Союзу. Він є найважливішим партнером України. З іншого боку є чітка тенденція до стабільного падіння значущості Росії, з 2010 року», – каже Вероніка Мовчан 

Частка Китаю з 2019 по 2020 рік подвоїлася. Тоді як експорт в Європейський Союз знизився на фоні негативної економічної динаміки і в ЄС, і в більшої частини світу. Китай у свою чергу втримався і наростив показники. Пункт «Інші країни» залишається для України найбільш сталою часткою експорту.

ЄС є важливим для України як єдина митна територія. Стало падає важливість Росії, але зростає частка Китаю. У Китай ми веземо сировину – у 2020 році вона становила 64% експорту у Китай. У світовому експортному портфелі – це лише 35%. У ЄС – 29%.

Експорт в Китай на сьогодні – це вузьконаправлені сировинні товари. Але розглядати Китай у найближчі роки як дуже привабливий ринок для всіх виробників, не варто. Європейський Союз залишається найцікавішим. Інші країни світу також формують цікавий ландшафт для експорту з України.

В імпорті у 2020 році змін було менше. Зберігається ситуація як і останні кілька років – основним постачальником товарів в Україну є Європейський Союз. І спостерігається «падіння» Росії.

Вероніка Мовчан наголошує, що Україна активізувала свої зусилля по лібералізації двосторонньої торгівлі: у 2021 році почали діяти дві нові зони вільної торгівлі: з Ізраїлем та Великобританією.

Також тривають переговори з Туреччиною, почалися консультації щодо оновлення Угоди про асоціацію з ЄС. Україна вивчає переваги та виклики нових потенційних зон вільної торгівлі. Це буде визначати майбутні формати торгівлі на 2021 рік.

За оцінками експертів, як імпорт, так і експорт у 2021 році зростуть приблизно на 14%.

Читайте також: 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024