Україна повертається до адаптивного карантину та поділу на зони

17 Лютого 2021, 15:47
778

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна повернеться до адаптивного карантину з наступного тижня.

Про це повідомляють на сайті Української правди.

«Хочу анонсувати повернення до моделі адаптивного карантину, коли в межах області встановлюватиметься той чи інший рівень карантинних обмежень в залежності від епідеміологічної ситуації», – сказав Денис Шмигаль.

За словами прем’єра, як і минулого разу передбачається 4 рівні епідеміологічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження,  критерії й визначення. Рішення вступить в дію наступного тижня, тому всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись і підготуватись.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, адаптивний карантин будуть вводити, оскільки всі попередні карантини дали результати. Він додав, що Україна наразі на 34-му місці в Європі за смертністю на мільйон населення, тоді як у Великобританії смертність у три рази вища, а у Франції – у 2 рази вища, ніж в Україні.

«Пропонуємо продовжувати на території України термін дії карантину до 30 квітня», – сказав міністр.

На території країни з 24 лютого діятимуть 4 рівні адаптивного карантину – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» і «червоний». Водночас будуть введені й деякі послаблення карантину.

«Жовтий» рівень – буде базовим для всієї країни, доки не буде досягнуто «зеленого» або «червоного» рівня.

На «жовтому» рівні дозволять проводити культурні й спортивні масові заходи, якщо для 1 особи передбачені 4 квадратні метри площі або з наповненістю залу до 50% (раніше було 5 кв.м на одну особу). Також буде дозволено відвідування закладів освіти групами не більше 20 осіб.

Футбольні матчі можуть проводитись із глядачами, але з певними обмеженнями їх кількості на трибунах.

Крім того, ресторанам, барам та іншим закладам харчування дозволять працювати до 24:00 (раніше було до 23:00).  

«Помаранчевий» рівень вводитимуть, коли буде перевищений один з показників (завантаженість ліжок з киснем для ковідних хворих – понад 65%, кількість тестувань протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення менше 300, кількість госпіталізацій з коронавірусом на 100 тисяч населення понад 60, коефіцієнт виявлення хворих на коронавірус під час тестування – понад 20%, зростання загальної кількості госпіталізацій за 7 днів – понад 50%).

«Червоний» рівень в регіоні вводитимуть, якщо буде перевищено два показники з вищенаведених упродовж 3 днів поспіль.

На «червоному» рівні будуть діяти ті обмеження, які діяли під час суворого карантину у січні: закриті ТРЦ, ринки, заклади громадського харчування, кінотеатри, театри, заклади освіти (окрім дитячих садків і початкових класів у школах), спортзали, басейни тощо.  

З 22 лютого на всій території України встановлюється «жовтий» рівень.

Відповідно до нього у галузі освіти забороняється відвідування закладів освіти, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває понад 50% учнів і персоналу закладу.

Також заборонено проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі учнів з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів).

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я. У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки продовжуватимуть роботу дитсадки та спеціальні заклади освіти, учні 1-4 класів навчатимуться у звичному режимі. Для всіх інших запровадять дистанційне навчання.

Читайте також: В Україні виявили 4 286 нових хворих на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024