Погром Центрального ринку у Луцьку: що з'ясувало слідство за рік

04 Березня 2021, 17:38
Демонтаж Центрального ринку 865
Демонтаж Центрального ринку

4 лютого виповнився рік від спроби примусового демонтажу Центрального ринку Луцька, яка переросла у погром.

Тоді, у 2020 році, після наїздів важкої техніки постраждало майно підприємців, чиї контейнери знаходилися на частині ринку Любомира Пахолка, рішення стосовно демонтажу якого на той час ще не приймалося. Центр журналістських розслідувань «Сила правди» поцікавився, що за рік вдалося дізнатися офіційному слідству та на якому етапі воно перебуває.

Попри невідповідність Центрального ринку санітарним та пожежним нормам та відсутність необхідних під’їздів для екстрених служб, питання ринку лишалося «замороженим» впродовж багатьох років. У 2019 Луцька міська рада проголосувала за припинення договору оренди більшої частини Старого ринку із Волинською облспоживспілкою. Тоді ж підприємці, чиї торгові точки знаходилися на згаданій території, почали виходити на протести під міськраду і вимагати діалогу з владою, який так і не відбувся.

4 лютого, близько 22:30 на Центральному ринку розпочали примусовий демонтаж контейнерів, який завершився погромом і псуванням майна підприємців. З’їхалися екскаватор, навантажувачі, маніпулятор, кілька поліцейських автомобілів, пожежні, згодом і карети швидкої. 

Один навантажувач зруйнував кутовий контейнер, проте, коли з’явилися люди, поїхав геть. Екскаватор «Fermec-860» проїхався кількома рядами і зрештою застряг поміж контейнерів. Згодом він тривалий час був під арештом. За словами очевидців, кілька людей в балаклавах намагалися розпиляти ворота ринку. Серед них впізнали працівників Департаменту муніципальної варти Луцька. Наступного дня, 5 лютого, це підтвердила і Луцька міська рада.

Тоді ж поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 194 (умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах).

4 лютого 2021, за день до завершення строків проведення досудового розслідування, суддя Луцького міськрайонного суду Олеся Калькова задовольнила клопотання слідчої Юлії Сус і дала на розслідування ще шість місяців. Як йдеться у тексті ухвали, вже проведено значну частину слідчих дій, проте на встановлення причетних до погрому та осіб всіх свідків, часу поки забракло.

У секторі комунікації Головного управління Нацполіції Волині «Силі правди» розповіли, що слідство у справі триває, проте має перейти до іншого слідчого у зв’язку зі звільненням Юлії Сус.

«Підозри наразі нікому не оголошені. Винні особи встановлюються, доказова база збирається. Експертизи проведені, остаточна сума збитків встановлюється. Наразі ще рано говорити, коли завершиться розслідування», — розповідають у секторі комунікації.

Як з’ясувала «Сила правди» раніше, навантажувач, екскаватор та фургон, яким за словами свідків, привозили інструменти для демонтажу, належать підприємцю Степану Миколайовичу Книшу та його сімейній компанії «КСАС і В». Про це свідчать дані реєстру транспортних засобів Міністерства внутрішніх справ, а також документи підприємця, подані для участі у тендерах Департаменту муніципальної варти Луцька. 

Для Луцька його транспортна компанія ось уже майже три роки виконує роботи з руйнування та знесення споруд, тимчасового зберігання майна та прокату вантажного транспорту. 

Читайте також: Про що говорять на Старому ринку у Луцьку. ФОТОРЕПОРТАЖ

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024