Нерест 2021: у Волинському рибоохоронному патрулі готуються до весняного сезону

07 Березня 2021, 13:01
3014

Навесні у водоймах починається масовий нерест риби – найважливіший процес відтворення виду. Тому дуже важливо забезпечити належні умови для його успішного проходження.

З метою створення сприятливих умов для водних біоресурсів, третього березня 2021 року у приміщенні Волинського рибоохоронного патруля провели спільну міжвідомчу нараду з організації збереження водних біоресурсів у водоймах області в нерестовий період. Про це повідомляють у Волинському рибоохоронному патрулі. 

У зустрічі взяли участь представники Волинського рибоохоронного патруля, управління патрульної поліції у Волинській області, Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, Державної екологічної інспекції у Волинській області, Луцького прикордонного загону, головного управління Нацполіції у Волинській області, Шацького національного природного парку, національного природного парку «Цуманська пуща».

Під час наради обговорили та проаналізували стан охорони, використання і відтворення водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах Волинської області за попередні роки. Працівники рибоохорони повідомили, що з метою контролю за раціональним використанням риби та інших водних біоресурсів в нерестовий період проводять цільові рибоохоронні операції «Нерест», «Ринок».

Представники Держекоінспекції нагадали, що з 1 квітня по 15 червня, згідно з статтею 39 Закону України «Про тваринний світ» у  період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня,  забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного  шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Начальник відділу ведення водного кадастру, моніторингу вод та басейнової взаємодії  Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Геннадій Мушка повідомив про рівні води в основних річках області. Зокрема про можливе затоплення присадибних ділянок та сільськогосподарських угідь в прирічкових населених пунктах Старовижiвського, Ратнiвського, Маневицького районiв.

В ході зустрічі учасниками наради було вирішено створити міжвідомчу робочу групу з питань охорони та відтворення водних біоресурсів у водоймах області.

Управління Держрибагентства у Волинській області разом з Луцьким прикордонним загоном вирішили організовувати рейди з охорони водних біоресурсів на водоймах, що розташовані в прикордонній смузі. Рибоохоронці спільно з Держекоінспекцією області домовились брати участь в комісіях по оцінці збитків від наслідків надзвичайного і техногенного характеру завданих водним біоресурсам та в комісіях по проведенню робіт з відтворення водних біоресурсів.

Під час наради також узгоджено план дій між рибоохоронним патрулем та Нацполіцією для проведення спільних рейдів та перевірок у боротьбі з порушниками. З Управлінням патрульної поліції вирішено організувати контроль за перевезенням  рибопосадкового матеріалу, незаконно добутих водних біоресурсів і заборонених знарядь лову.

«Охорона природних ресурсів є спільною справою співробітників рибоохорони, природоохоронних та правоохоронних органів. Особливо актуально це питання постає в період нересту водних біоресурсів. В цей час важливо забезпечити охорону та збереження в належному стані середовище перебування, шляхи міграції та місця природного відтворення (нерестовища) водних біоресурсів. Спільно з іншими відомствами працівники рибоохорони й надалі боротимуться з незаконним рибальством та протиправними діями громадян на водоймах Волині», – повідомив начальник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Читайте також: Гроші на вітер: хто і як інвестує у першу на Волині ВЕС


 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024