Речового ринку в Рівному не буде: скільки ще працюватимуть підприємці

12 Березня 2021, 13:50
951

П’ять багатоповерхівок замість речового ринку. У Рівному до 2029 року повинні ліквідувати речовий ринок, мовляв, центральна частина міста – не місце для торгівлі.

Підприємці таким станом речей обурені, тому просять у міської влади зупинити будівництво, – інформує ITV.

Міська рада погодила план забудови поблизу стадіону «Авангард». Згідно проекту, всі торгові точки на ринку ліквідують. Підприємці, що торгують в центральній частині міста обурені такими змінами, багато хто не знає, скільки ще зможуть займатися власною справою.

«Прийшли сюди, коли нам було по 20 років. Уже ми в зрілому віці і нам немає куди піти. В кожного залишається свій товар і ми не знаємо, що нам далі робити. Сказали, що будуть способи вирішення шукати, але нам ніхто нічого не сказав, сказали, що речовий ринок – оренда продовжена до 30 року», – каже власниця торгових точок Любов Пацько.

Дехто вважає, що ліквідація ринку – це неабиякий удар по малому бізнесу міста, і як наслідок, удар по економіці.

«Малий бізнес, підприємці підняли це все і на сьогоднішній день нас хочуть знищити. Ви знаєте, я єдине скажу – хто там був попередник, хто зараз, але вони будуть відповідати перед Господом Богом, що вони так знищують малий бізнес», – каже власниця торгової точки Тетяна Розумнюк.

Не всі підприємці опускають руки. Микола на речовому ринку ще з початку 90-х, підраховує скільки ще зможе працювати.

«Один будинок будується два роки, має бути п’ять, значить тут не складно порахувати, скільки воно, в принципі, повинно бути», – говорить приватний підприємець Микола Панчак.

Інші ж підраховують можливі збитки.

«Все, що на ринку побудовано, це все за кошти підприємців. Це все за наші гроші – і бруківка і ринки, значить до 30 року ми повинні стояти. Кого виселили, навіть не дозволяли забрати своє майно. І ще в нас колись робили реконструкцію, там далі є ряди, і гроші зібрали, вже давно, років 3-4, по декілька тисяч, і їм не зробили реконструкцію, і ніхто не повернув гроші», – продовжує власниця торгових точок Любов Пацько.

На одній частині ринку, вже зводять багатоквартирний будинок. Та як виявилось, будує його сам ринок. Іншими словами, власники цієї території і погоджували всі дозвільні документи. Вочевидь, будівництво – більш прибуткова справа, ніж здача в оренду торгових площ.

«Ми подали заявку на міську раду, пройшли всі відповідні процедури, від надання плану, детального планування міста і до архітектурної ради, до сесії, і до затвердження проекту забудови цієї території. Ми ж не будуюча організація, ми не маємо таких сил, повноважень, ліцензій і всього іншого, і найняли генпідрядника», – каже генеральний директор ПрАТ «Речовий ринок» Володимир Рабінюк.

В адміністрації ринку кажуть, що побудують тут не тільки житлові будинки, а і комерційну нерухомість, пропонуватимуть її в оренду всім базарникам, та про кінцеві терміни будівництва не говорять.

«Але торгові площі, десятки тисяч квадратних площ буде, хто хоче – буде торгувати на цьому ж місці, якщо йому таке рідне це місце, ну але не в таких умовах, як на сьогодні», – продовжує Володимир Рабінюк.

З обуреними підприємцями зустрічався міський голова. Та поки тільки почали роботу над вирішенням цього питання.

«Міським головою ініційована зустріч на наступному тижні з ініціативною групою, стосовно більш тісного, ширшого і тісного обговорення цього питання. Є загальне бачення того, що центральна частина має бути впорядкована відповідно до вимог чинного законодавства і всіх правил, які існують», – Ігор Кричкевич заступник міського голови з економічних питань

Ідеальним варіантом вирішення цієї ситуації є переселення ринку на іншу  земельну ділянку, кажуть чиновники, та поки такої території місто знайти не може. Згідно договору оренди з містом, речовий ринок працюватиме до 2029 року.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024