«Інвестиційна няня»: у Рівному представили закон, що стимулює інвестиції

13 Березня 2021, 13:17
1299

Рівненщина має всі умови для залучення інвестицій, а закон про «інвестиційну няню» ще більше заохочуватиме вкладати в область.

Новий Закон України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні» обговорили під час роботи інвестиційної ради при Рівненській ОДА.  До засідання долучився виконавчий директор ДУ «Офісу із залучення та підтримки інвестицій» Сергій Цівкач. Про це повідомили на сайті Рівненської ОДА.

Закон гарантує підтримку українським та іноземним інвесторам, сума інвестицій яких перевищує 20 мільйонів євро, і які створюють щонайменше 80 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більше, ніж в регіоні, де така інвестиція буде здійснена. Інвестори отримають прямий договір з Урядом, а також інвестиційного менеджера – «інвестиційну няню», який буде супроводжувати їх від початку проєкту до його закінчення.

 «Інвестори в світі зараз надають перевагу не стільки економічній вигоді, як передбачуваності. А  закон про «інвестняню» - це про відповідальність бізнесу і держави. Вона буде фіксуватися угодою між Урядом, місцевою владою та інвестором. Держава дасть стимул підтримки, аби заходили інвестиції. Тобто, це початок довгострокового планування», - розповів Сергій Цівкач.

Форми державної підтримки:

  • отримання податкових пільг (звільнення від податку на прибуток на 5 років, від сплати ПДВ та мита при ввезенні нового обладнання);
  • забезпечення інвестиційних проектів об’єктами суміжної інфраструктури (за рахунок державного та місцевого бюджетів будуватимуть автодороги, лінії зв'язку, інженерні комунікції, що необхідні для реалізації проєкту);
  • переважне право землекористування земельними ділянками державної або комунальної власності для реалізації інвестиційних проектів;
  • закріплення гарантій інвестора через укладання прямого договору з Урядом України. При цьому загальний обсяг державної підтримки не має перевищувати 30% від суми інвестицій у проект.

«Переконаний, що закон про «інвестиційну няню» буде для інвесторів суттєвою допомогою та, що важливо, допоможе скоротити бюрократичну тяганину. Також потужним стимулом для інвесторів на Рівненщині стане зареєстрований індустріальний парк, що теж передбачає низку пільг. На території у 125 гектарів є можливість розташувати виробництва різних галузей. Ми вже бачимо зацікавленість інвесторів», - зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Рівненщина – один з найбільш привабливих інвестиційних регіонів, де чимало переваг: вдале географічне розташування, хороша логістика, включаючи аеропорт, підготовлені земельні ділянки, кластерний підхід  до розвитку економіки.

Керівник агенції «ІнвестІнРівне» Дмитро Янушевський презентував концепцію індустріального парку «Rivne industrial park» та стимули для інвесторів.

Серед них – отримання земельної ділянки без аукціону; відсутність необхідності проходження СЕО та розробки ДПТ; отримання пільг; зручні можливості облаштування інфраструктури; пільги із земельного податку і податку на нерухоме майно; розстрочка сум ПДВ щодо операцій із ввезення на митну територію України імпортного устаткування та комплектуючих.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024