«Портретація»: у Луцьку відкрили виставку Бориса Фірцака

13 Березня 2021, 09:30
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося відкриття виставки  Бориса Фірцака «Портретація» 970
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося відкриття виставки  Бориса Фірцака «Портретація»

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося відкриття виставки  Бориса Фірцака «Портретація».

У п’ятницю, 12 березня, лучани змогли побачити картини художника. Журналісти Район.Луцьк теж довго вдивлялися у твори й отримали автограф митця. 

Кожна картина – як окрема історія. Їхня кольорова гама створила особливу атмосферу, у якій тепло межує з холодом. 

Як зазначила керівниця науково-дослідного відділу МСУМК Зоя Навроцька, на виставку хочеться дивитися, до картин хочеться притулятися. 
Борис Фірцак розповів присутнім, що слово портретація, яке стало назвою проєкту – неологізм. За його словами, назвати виставку «Портрет» було би надто просто. 

Варто зауважити, що автор картин працює в жанрах живопису, графіки, сценографії, архітектурного дизайну, а також як художник кіно і театру. Та всупереч своїй різносторонності, Борис Фірцак є адептом мови кольору. 

На відкритті митець розповів, що працював консультантом під час знімання фільму «Іван Сила» про життя Івана Фірцака. З 2006 року є членом Всеукраїнської творчої спілки «БЖ-арт», а у 2014 приєднався до мистецького об'єднання київських художників «Синій жовтень». 

Твори Бориса Фірцака зберігаються у Музеї видатних діячів української культури, Державному музеї театрального, музичного та кіномистецтва України, Фонді Мазоха, Будинку-музеї Волошина, у приватних зібраннях в Україні, Польщі, Австрії, Данії, США.

У живописному репертуарі художника є натюрморти і пейзажі, але найвагоміша та найрепрезентативніша складова його практики – саме портрет.

Митець створює також автопортрети. 

«Автопортрет – це не лише портрет, це самоаналіз. Та й із слоїм носом можна зробити що завгодно», – розповів усміхаючись митець. 

Гості Музеї оточили художника, фотографували і милувалися роботами. Усі бажаючі отримали автографи із побажаннями від Бориса Фірцака. Художник радо відповідав на питання та коментарі. 
Виставка Бориса Фірцака у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків діятиме до 18 квітня.





Читайте також: Що покажуть у луцькому ляльковому театрі у березні: перелік вистав

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024