Держава не виділяє кошти: санаторій «Дачний» досі не працює

23 Березня 2021, 12:48
Пусті коридори санаторію «Дачний» 1228 Джерело: https://suspilne.media/
Пусті коридори санаторію «Дачний»

Санаторій «Дачний», у якому реабілітовують і лікують дітей з інвалідністю, не працює з початку 2021 року. До карантину минулоріч санаторій працював без зупинок.

Про це інформує Суспільне.Волинь.

Санаторій знаходиться неподалік Ківерців, у селі Жабка. Наразі 80 працівників санаторію на простої третій місяць і зарплату не отримують, послуг із реабілітації не надають, а в самому приміщенні триває ремонт.

На що сподіватися і працівникам закладу, і батькам дітей із неврологічною та ортопедичною патологією?

Що відбувається в санаторії зараз

У санаторії 22 березня розпочали демонтаж сходів – тут роблять доступний вхід для людей з інвалідністю. Про це розповів Олег Лопатін, головний лікар санаторію.

«Нині заклад не працює. На сходи та сигналізацію виділили з обласного бюджету 1 мільйон 30 тисяч гривень», – зазначив головний лікар.

За словами інженера Анатолія Молчана, у санаторії відремонтували санвузли, каналізацію.

«Відбулися два тендери на ремонт сходів із доступом для людей з інвалідністю та на облаштування протипожежної сигналізації. До 1 квітня у «Дачному» повинні встановити пожежну сигналізацію, зробити ремонт та навести порядок», – зазначив Анатолій.

80 працівників санаторію, які третій місяць не отримують зарплати, зможуть звернутися за допомогою щодо часткового безробіття до центрів зайнятості.

«Наразі чекаємо на затвердження бюджету фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. Як тільки отримаємо фінансування, зможемо платити тим, хто звернеться до установи», – зазначив Роман Романюк, директор Волинського обласного центру зайнятості.

Чому санаторій досі не запрацював

«Нині працюємо над розширенням послуг у санаторії та залученням додаткового фінансування», – розповіла Ірина Горавська, директорка Волинського обласного територіального медичного об'єднання захисту материнства і дитинства, якому підпорядковується санаторій «Дачний».

Із її слів, держава не виділяє кошти на утримання і заклад лишився без фінансування і що наразі лікарня оформляє договори на всі пакети послуг із реабілітації в санаторій «Дачний» з Національною службою здоров'я України.

«Результати будуть відомі після 1 квітня. І тоді ми будемо мати розуміння, яка сума реально надійде від НЦЗУ», – додала Горавська.

Що кажуть батьки

Лучанка Діана Йоц мала реабілітовувати сина в санаторії «Дачний» на початку цього року. Ярославу 2 роки і 7 місяців, і він ще самостійно не ходить і не говорить.

«Раніше у санаторій можна було потрапити на безплатну реабілітацію за направленням лікаря міської дитячої поліклініки чи за путівкою від департаменту соцслужби. Батьки почали звертатися за путівками на квітень і травень, однак сказали, що їх немає», – розповіла мама Ярослава.

Сину Діани Йоц потрібна невідкладна реабілітація, тому їм доведеться їхати в іншу область.

«За програмою держфінансування реабілітацію можна отримати раз на рік. Моїй дитині потрібно три курси реабілітації, а на платну немає грошей. Невідомо, чи буде в батьків можливість, як раніше, безплатно реабілітовувати своїх дітей. У попередні роки записувалися на реабілітацію у луцькій поліклініці на Чорновола двічі на рік», – повідомила Галина Войтович, мама дитини з інвалідністю.

Головний лікар закладу Олег Лопатін зазначив, що початок роботи санаторію запланований на 5 квітня.

«Керівництво фірми, яка виграла тендер, запевняє, що ремонт завершать вчасно», – додав медик.

Читайте також: Поблизу Цуманя дитина ледь не замерзла, катаючись на велосипеді

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024