Втретє в одну річку: шахраї знову обіцяють українцям гроші за опитування

30 Березня 2021, 18:29
1737

У шахраїв – весняне загострення. Інакше і не поясниш те, що у соцмережі Facebook вже втретє розповсюджують бородатий фейк про легкий заробіток за участь в опитуванні. Цього разу інформацію поширюють через спрямовану рекламу. Користувачам соцмережі пропонують відповісти на кілька запитань, заплатити більше сотні гривень і отримати за це бонуси від компаній або гроші.

Цікава тенденція – обіцяна сума щороку збільшується на тисячу. Цьогоріч шахраї пропонують 17 500 гривень. У 2020 ця сума становила 16 500 гривень, а в 2019 – 15 000. Про це повідомляють фактчекери сайту «Без Брехні».

 

Що було у 2019 році

Тоді на піку популярності президента Зеленського шахраї розповсюдили інформацію про те, що він підписав договір з міжнародною компанією, яка хоче платити українцям за відповіді в опитуванні.

Для більшої правдивості фейкороби використали фото з Зеленським, його дружиною і Дмитром Комаровим, а також титри 112 каналу. Також створили спеціальний сайт, де «спалилися», наробивши купу помилок. У кінці опитування охочий заробити спочатку мав заплатити сам.

Як фактчекери розбирали цей фейк, читайте тут: 15 тисяч від Зеленського кожному українцю: як в соцмережах розігнали ФЕЙК про неіснуючий указ Президента.

 

Що було у 2020 році

Минулоріч у квітні, саме у розпал карантину, шахраї вдруге запустили фейк для довірливих громадян. Тоді інформацію поширили через свіжостворену сторінку. Користувачів соцмережі закликали пройти п’ятихвилинне опитування і заробити за це понад 16 тисяч гривень.

Текст повідомлення містив вже знайомі нам помилки. Ми не раз відзначали, що граматичні помилки у вірусних повідомленнях, особливо коли це неякісний переклад з російської – показник фейковості інформації. До того ж, компанія, назву якої ми побачили на платіжках «щасливчиків», знайшлася на російському домені.

Детальніше про те, як викрили цей фейк, читайте тут: Отримай 16 500 гривень від світових брендів | ФЕЙК про лохотрон

 

Що ж відбувається зараз?

Третя хвиля поширення цього фейку почалася з рекламного повідомлення у Facebook, яке з’явилося 25 березня від імені сторінки Media Hol. Вона виглядає підозріло, бо створена 23 березня цього року. Вподобали сторінку тільки 20 людей. Користувачами соцмережі свідомо маніпулюють, адже використовують кольори, схожі на корпоративні кольори ПриватБанку, і це може викликати довіру. Проте лінії вертикальні, а не горизонтальні, як в оригіналі.


Під дописом, який рекламують – більше півтисячі лайків і коментарів. Серед них – купа людей з російськими ніками, які пишуть або ламаною українською, або російською з помилками. Це явна ознака того, звідки до нас «примандрував» цей фейк. Користувачі зазначають, що отримали «космічні» суми, які подекуди сягають 80 тисяч гривень.

Серед коментаторів допису часто трапляються фейкові сторінки з чужими фотографіями. Якщо перевірити кількох з них, то у друзях можна побачити такі ж несправжні сторінки. Трапляються і коментарі реальних людей, які пишуть про «розвод».

Щоб взяти участь в опитуванні, за яке обіцяють виплатити гроші або дати іншу винагороду у вигляді бонусів від компаній, потрібно ввести своє ім’я і прізвище на підозрілому сайті, де є купа вдячних коментарів «щасливчиків», які вже отримали свої гроші або інші «плюшки».

У футері сайту є адреса, за якою нібито знаходиться офіс організаторів опитувань. Це бізнес-центр «Інвест-маркет Україна», місто Харків, вул. Коломенська, офіс 108. Проте якщо знайти цю будівлю на Google Maps, можна побачити купу коментів від справжніх людей. Вони пишуть, що в офісі 108 «працюють» шахраї, які виманюють у людей гроші за опитування. Але чи справді цей офіс існує, нам невідомо.

Ми спробували пройти шахрайське опитування. Спочатку користувачу пропонують відповісти на шість дуже легких питань на кшталт «Яка марка авто вам подобається більше?». Далі на екрані висвітлюється сума, яку ти «заробив» і пропонують внести «закрепительный платеж» у сумі 135 гривень, аби отримати свої гроші.



Зрозуміло, що ніякі гроші після цього людина не отримає, бо це типова шахрайська схема, яка повторюється вже втретє.

Читайте також: 

 

 

 Світлана КИРИЛОВА

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024