Ймовірного агента КДБ, затриманого на Волині, звільнили від відповідальності

01 Квітня 2021, 12:10
736 Джерело: BBC

Ймовірного білоруського шпигуна, якого Служба безпеки затримала на Волині, наразі звільнили від кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Громадянин Білорусі працював виконуючим обов’язки директора «МК Гранд Плюс», зареєстрованого в Дніпрі. За матеріалами кримінальної справи, чоловік у липні 2019 року погодився на співпрацю з Управлінням Комітету державної безпеки Білорусі по Берестейській області.

Затриманий назвав слідчим прізвище «вербувальника», але його не розголошують. За словами затриманого, він зобов’язався створити «агентурну сітку» для збору і передачі інформації, яка є в Україні державною таємницею.

У січні 2020 року затриманий спробував завербувати працівника Луцького прикордонного загону, який володіє інформацією, цікавою для КДБ. Найбільше затриманого цікавила інформація про працівників правоохоронних органів та Державної прикордонної служби України, організація цих служб, використання техніки для затримання порушників на кордоні та бойові потужності підрозділів.

Цю інформацію український прикордонник мав передавати представнику білоруського КДБ під час особистих зустрічей на білоруській території.

За матеріалами справи, громадянин Білорусі добровільно зупинив  свою незаконну діяльність і повідомив про своє вербування Службі безпеки України до того, як йому повідомили про підозру. Усі отримані матеріали він передав СБУ.

Враховуючи всі обставини, суд звільнив громадянина Білорусі від кримінальної відповідальності та повернув йому мобільний телефон.

При цьому у судовому рішенні не йдеться про те, що від затриманого вимагали організувати канали для транспортування зброї через кордон.

Читайте такожАгента КДБ Білорусі, який мав налагодити канал поставки зброї в Україну, викрили у Волинській області

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024