В Україні пенсії та соцвиплати видаватимуть за новими правилами

02 Квітня 2021, 12:55
2123

З 1 вересня 2021 року пенсії та грошова допомога нараховуватиметься на банківський рахунок, за винятком окремих категорій осіб, для доставки пенсій яким проводитимуть конкурси серед постачальників послуг.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики, пише УНІАН

Кабмін прийняв постанову, якою ввів конкурсний відбір постачальників послуг з доставки пенсій та грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. На сьогодні їх надає АТ «Укрпошта» на монопольних умовах.

Тарифи на доставку визначатимуться в договорах, укладених за результатами конкурсу. Обмеження - тарифи мають бути не вище встановлених урядом. Перший конкурс Пенсійний фонд проведе до 1 вересня 2021 року, до конкурсу пенсії продовжить доставляти «Укрпошта».

Можливість адресної доставки пенсій та соцвиплат залишать для деяких категорій осіб:

  • людей з інвалідністю I групи,
  • осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду,
  • осіб, яким виповнилося 80 років,
  • одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги по догляду.

Ці категорії осіб можуть вибрати між адресною доставкою компанією, відібраною на конкурсі, і банківським рахунком. Всі інші особи з 1 вересня отримуватимуть виплати тільки через поточні рахунки уповноважених банків.

Вибрати уповноважений банк можна до 1 вересня цього року. У разі, якщо до цієї дати отримувач виплат не матиме рахунку, його відкриють за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту.

У відомстві додали, що змінити уповноважений банк можна в будь-який момент. Уповноважені банки за бажанням одержувачів надаватимуть послуги з виплати пенсій та допомог з доставкою відповідно до умов договорів. Доставку пенсій та грошової допомоги додому банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового зв'язку на договірних засадах.

Оплата послуг з доставки пенсій та грошової допомоги для зазначених 4 категорій населення здійснюватиметься шляхом коштів Пенсійного фонду України або коштів державного бюджету.

У березні 2020 року Кабінет Міністрів доручив національному оператору поштового зв'язку України «Укрпошта» укласти з Пенсійним фондом та органами соціального захисту населення договори на доставку пенсій та грошової допомоги.

Гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський неодноразово скаржився на невідповідність розмірів тарифів економічним реаліям. За його словами, діючі тарифи на послуги «Укрпошти» розраховувалися на основі мінімальної заробітної плати в розмірі близько 5 тис.грн, в той час, як зараз мінімалка становить 6 тис. грн.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024