На Волині в ріпаку знайшли жука-шкідника, який загрожує посівам

06 Квітня 2021, 16:33
Прихованохоботник 1274
Прихованохоботник

Під час проведення фітосанітарного моніторингу посівів озимого ріпаку в Луцькому та Володимир-Волинському районах виявили вихід жуків великого ріпакового стеблового та капустяного стеблового прихованохоботників. 

Перепади температури та відсутність сталого підвищення температури, яка в найтепліші дні досягала +12-+18°С, стримує активну життєдіяльність фітофагів. Про це інформує пресслужба Держпродспоживслужби.

Зимують жуки прихованохоботників у ґрунті. З місць зимівлі виходять при температурі повітря понад шість градусів тепла. Масовий виліт розпочинається при температурі повітря близько 12 градусів. Заселення починається з країв і поступово поширюється на всю площу. Відчуваючи загрозу, жук спадає із рослини ріпаку, завмирає, тому його важко знайти на посівах. Розвивається жук в одному поколінні.

Згідно ст. 5,6 Закону України «Про захист рослин», спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження посівів та своєчасне  здійснення  рекомендованих  заходів  щодо  захисту рослин. Тому в міру заселення посівів шкідником і досягнення порогу шкодочинності (1-2 жуки на 40 рослин або 4-6 жуків на одну жовту посудину на краю поля за 3 доби) — необхідно провести крайові або суцільні обробки посівів одним із препаратів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

Обприскують за середньодобової температури вище 6 °С, важливо це зробити до початку яйцекладки. В умовах холодної і довгої весни обприскати посіви повторно.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Читайте такожНа Волині виходить із місць зимівлі жук-шкідник оленка волохата

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024