Аварія на шахті №9 «Нововолинська»: що кажуть гірники та керівництво копальні. ВІДЕО

06 Квітня 2021, 16:02
Шахта №9 1236
Шахта №9

Одна з двох клітей, яка опускає гірників під землю, – опечатана. Інша – справна, але шахтарі в копальню не спускаються.

Про це інформує Суспільне.

«Поки триває слідство, на шахті припинили видобувати вугілля», – розповів директор Володимир Юрків.

Щоб забезпечити функціонування копальні, шахтарі нині відкачують воду. Дві кліті розташовані поруч. Їх рухом керує рукоятник. Нині на зміні Віталій Бондарук. Його колежанку, яка опускала кліть напередодні, опитують правоохоронці.

Рукоятник розповідає: шахтарі спускалися на глибину 460 метрів. «За мої 12 років, що я тут працюю, це – вперше. Але робота така, мусимо спускатися», – каже гірник.

Директор шахти Володимир Юрків каже: перед падінням безпечно опустилися у забій 37 працівників. Чому кліть з 11-ма гірниками усередині на повній швидкості влетіла у забій – невідомо, у підйомника мали б спрацювати гальма.

«Передбачено на ній 4 гальмівних пристрої, якщо один не спрацює, обов’язково спрацює інший. Аварійне гальмо є під ногою», – каже керівник копальні. Після первинного обстеження обладнання поломок не виявили.

Читайте також: Події на шахті №9 «Нововолинська»: поліцейські відкрили кримінальне провадження

Володимир Юрків говорить: на місці події працювала військова гірничо-рятувальна служба, працівники спустилися до травмованих тією ж кліттю.

Лікар Тарас Родзь розповів, що у лікарні залишаються п'ятеро гірників. Наймолодшому – 23 роки. Зі слів лікаря, усіх ушпиталених готують до операцій.

«Травми немаленькі. Найважча – це перелом стегна зі зміщенням. Період реабілітації 6-8 місяців. Далі за складністю: є перелом кісток гомілки зі зміщенням», – каже медик.

Витрати на лікування та реабілітацію гірників компенсують згідно з умовами колективної угоди, – сказав директор шахти Володимир Юрків. Травмування гірників на шахті № 9 «Нововолинська» розслідує поліція, нині допитували свідків.

Читайте також: Проведуть службове розслідування подій на шахті №9 «Нововолинська»

З’ясовуватиме причини аварії також Державна служба України з питань праці. Для цього створять спецкомісію, – розповів телефоном завідувач сектору обласного управління Держпраці Ярослав Головка. Коментувати ситуацію він відмовився. Сказав: випадки, де травм зазнали понад десять людей, передають на розслідування до столиці.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024