Коваль зі Світязя розповів, як йому вдалось розвинути власну справу. ФОТО

26 Квітня 2021, 17:08
1044

Уродженець села Перешпа Сергій Нехін   металевих справ майстер. Коли дивишся на його роботи, то виникає враження, що чоловік володіє якимись надреальними здібностями та можливостями. Ковані поручні, навіси, ворота, хвіртки, паркани, лавочки, смітники, гойдалки, лофтові меблі, креативні багатофункціональні конструкції та безліч усіляких декоративних речей – не мають відповідних аналогів.

Про це пише газета «Шацький край».

«Якось я спробував писати ліричні вірші й вийшов непоганий поетичний доробок, який отримав схвальні відгуки читачів. Теж саме сталося й у роботі з металом. Виготовив коване ліжко, а далі – пішло, поїхало. Я розумію своїх замовників, відчуваю їх смаки та вподобання. Без проблем зроблю що завгодно і не знаю у своїй справі меж, а креативні ідеї самі лізуть у голову», розповідає майстер.


З нового та вживаного матеріалу чоловік здатен виготовити що завгодно, був би ескіз. Та й і його він не переносить на папір, хіба що малює крейдою на всіх дерев’яних поверхнях майстерні. Під час навчання у школі йому легко давалися точні науки та образотворче мистецтво. Що й знадобилося тепер у роботі. Особливо любив зображати на папері рослинний та тваринний світ. І лише тепер жаліє, що не розвинув хист до малювання.

Сергій має професійну освіту зварювальника, яку здобув у сусідній Білорусії. Саме там і залишився працювати (у часи Радянського Союзу це було звичним явищем для жителів прикордонних сіл). Йому легко давалася наука матеріалознавство, яка вивчає будову і властивості металів та зв'язок між їх складом, тому й вирішив зайнятися виготовленням та монтажем металевих виробів. Власну справу започаткував та розвинув в одній з майстерень Нововолинська, а жителів Шаччини вразив своїми роботами, коли переїхав працювати у село Гаївка.

Саме там, у 2018 році, за допомогою своїх помічників відновив «Місток кохання», створив автобусну зупинку й чимало ландшафтних та інтер’єрних речей, які прикрасив геометричними та рослинними візерунками, перехресними плетіннями та іншими оздобами. На окрему увагу заслуговують й чимало декоративних речей майстра. Уся ця краса дарує естетичну насолоду не лише жителям села Гаївка, а й відвідувачам санаторію «Лісова пісня».





 

На даний час чоловік натхненно працює у селі Світязь, в майстерні Сергія Денисовця. Кожен, хто проїжджає центральною дорогою не може відвести погляду від унікальних робіт митця. Це, перш за все, багатофункціональна вулична піч у вигляді паротяга, інтер’єрні крісла у стилі Лофт, мангал з дашком, оздоблений візерунками, та конструкція навісу з іменними літерами.

Для роботи він має горно, спеціальне устаткування та безліч інструментів. Про технологічний процес розповідає чітко та лаконічно: «Гну, кую, варю та маю все необхідне для цього». А от планами та творчими ідеями ділиться більш охоче:

«Мрію створити щось прекрасне для дітей, наприклад, дитячий майданчик. Адже маю непогані знання та досвід у цій справі, знаюся на стандартах  та вимогах. І оскільки мені подобається морська тематика то на піщаних хвилях будуть стояти іграшкові кораблі, а поблизу них шлюпки. Аби діти змогли відчути себе справжніми мандрівниками, судна матимуть палуби, вітрила, щогли, штурвал та все необхідне для уявної подорожі».






 

Не менш цікавими є ідеї Сергія Нехіна про гойдалки на зупинках та яхту, на якій мріє понестись у невідомі світи разом зі своєю собакою. Тож залишається побажати нашому майстру попутного вітру, натхнення та сил у здійсненні творчих задумів.
















 

Людмила МАКСИМЧУК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024