Аграрії на Рівненщині посіяли ранні зернові культури за три тижні

26 Квітня 2021, 14:13
741 Джерело: landlord.ua

Попри пізню весну, аграрії Дубенщини за три тижні впоралися із сівбою ранніх ярових.

Строки та темпи посіву залежали значною мірою від погодних умов, стану ґрунтового покриття та рельєфу. Про це повідомляю у Дубенській РДА.

Так, за оперативними даними станом на 23 квітня під урожай 2021 року сільськогосподарські  підприємства району посіяли 6,5 тисяч гектарів ранніх ярих зернових та зернобобових культур, що складає 95 % до прогнозованих площ. Із загальної кількості посівів 5,3 тисячі гектарів – це яра пшениця та ячмінь.

Аграрії активно розпочали посів пізніх зернових та технічних культур. ​В районі на значній площі (близько 30,0 тисяч гектарів) вирощують зернову кукурудзу, на разі вона засіяна на площі 1,6 тисяч гектарів, що становить 6% прогнозованих площ.

Більшість господарств району включились в посів технічних культур: соняшника та цукрового буряка, площі яких займають 20% всіх посівів по району. Соняшник посіяли на 75% площ (9,7 тисячі гектарів) цукровий буряк посіяний на площі 5 тисяч гектарів, або майже 45% до прогнозу.

Нестабільний температурний режим певною мірою стримує темпи посіву. Проте їх прискорення  дасть можливість використати запаси продуктивної вологи в ґрунті, що є одним з основних факторів родючості ґрунту і врожайності сільськогосподарських культур.

За даними Дубенської метеослужби станом на 20 квітня запаси вологи у шарі ґрунту 0-20 см становлять 42-43 мм, що за шкалою оцінки запасів продуктивної вологи у ґрунті є доброю оцінкою. В метровому шарі ґрунту (0-100 см)  запаси вологи складають 180-200 мм, що є досить хорошим показником для  майбутнього врожаю сільгоспкультур, адже 90% кореневої системи основних просапних культур розміщується якраз в метровому шарі ґрунту.

Враховуючи це аграрії розпочали посів такої пізньої для нашої зони культури, як соя. Посівна площа її прогнозується в межах 13 тисяч гектарів. Станом на 23 квітня нею вже зайнято 2,6 тисячі гектарів (20% до прогнозу).

​Поряд з посівними роботами в господарствах проводяться інші агротехнічні заходи: підготовка ґрунту, внесення мінеральних добрив, засобів захисту рослин на посівах озимих культур, досходове внесення гербіцидів на посіяній ярині.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024