У Тростянецькій селищній раді просять підприємців вчасно сплатити податки

29 Квітня 2021, 11:20
812

В умовах спаду економіки та повільного наповнення місцевого бюджету, Тростянецька селищна рада звертається до суб‘єктів господарської діяльності з розумінням поставитися до наявних проблем та своєчасно і в повному обсязі здійснювати розрахунки із бюджетом.

Це дасть можливість не тільки своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам бюджетних установ, закуповувати медикаменти і продукти харчування, проводити розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні платежі, соціальні виплати, а й здійснювати видатки із благоустрою, ремонту доріг, вуличного освітлення, ремонту закладів соціальної сфери, йдеться на сайті органу місцевого самоврядування.

Які податки формують доходи Тростянецької селищної територіальної громади?

Податок на доходи фізичних осіб сплачують всі громадяни, які отримують дохід у вигляді заробітної плати та інших виплат ніж заробітна плата. Ставка податку в переважній більшості випадків дорівнює 18 %. За нормативами, бюджет громади отримує 60 % від даного податку.

Збір з роздрібного продажу підакцизних товарів забезпечують продавці пива, алкогольних та деяких слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів. Калькуляція даного збору достатньо складна, оскільки майже для кожного виду продукту є свої ставки. Проте, до місцевих бюджетів зараховується від 2% до 5% вартості реалізованого товару, який надходитиме до місцевих бюджетів.

Податок на майно складається з: податку на нерухоме майно (відмінне від земельної ділянки), транспортного податку, плати за землю. Відповідно, платниками цього податку є власники того чи іншого виду майна.

Податок на нерухоме майно (відмінне від земельної ділянки). Селищна рада самостійно може встановлювати ставку даного податку, але не більшу за максимальну ставку, що передбачена Податковим кодексом. Базою оподаткування нерухомого майна (житлової/нежитлової нерухомості) прийнято вважати загальну площу об’єкта нерухомості. Для квартир – це 60 кв.м, для будинків – 120 кв.м. Тобто нарахування податку здійснюється не на загальну площу, а на частку перевищення бази оподаткування.

Транспортний податок сплачується за легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років, і мають об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Ставка податку стала і дорівнює 25 тис. грн, які мають бути сплачені авансовими платежами поквартально.

Плата за землю. У 2021 році діють ставки податку, встановлені рішенням селищної ради та приєднаних громад. Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь — не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки. Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

Єдиний податок у 100% обсязі зараховується до бюджету громади. Єдиний податок сплачують фізичні особи-підприємці, які в свою чергу поділяються на 3 групи. Саме приналежність до тієї чи іншої групи, визначає розмір ставки податку. Ставки податку для І групи - дo 10% прожиткового мінімуму, для II групи – до 20% мінімальної заробітної плати, для ІІІ групи 3% від доходу (для платників ПДВ) та 5% від доходу (для неплатників ПДВ).

Плата за надання адміністративних послуг фактично в повному обсязі залишається в бюджеті громади.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024