Вакансій побільшало: як другий локдаун вплинув на ринок праці в Україні. ІНФОГРАФІКА

10 Травня 2021, 15:07
2564

Локдауни були введені в Україні в однакові періоди у 2020 і 2021 роках — у березні та квітні. Але готовність ринку і людей до них минулого року і зараз все ж відрізняються.

Сайт із пошуку роботи Jooble порівняв ці два локдауни, щоб виявити, наскільки змінився й адаптувався український ринок праці до обмежень, які його торкнулися.

Порівняння локдаунів

Перше, що виявили аналітики Jooble, це те, що у 2021 році загальна кількість вакансій від роботодавців на 28% перевищила показники локдауна торік. В топі індустрій з найбільшою кількістю пропозицій роботи в обидва періоди дослідження були гуртова та роздрібна торгівля, виробництво, транспорт і логістика, будівництво й архітектура, IT-сектор.


Найбільш популярні пропозиції по роботі виглядають наступним чином: під час локдауну у 2020 році роботодавці найчастіше шукали менеджерів з продажу, кур'єрів, охоронців, продавців-консультантів (переважно на ринки) і торгових представників. Попит роботодавців на таких фахівців спостерігається і в цьому році, але пріоритет трохи змінився — зараз вони, в першу чергу, потребують продавців-консультантів, за ними — вантажників, менеджерів з продажу, охоронців та водіїв таксі.

Що ж стосується попиту на роботу, то в цьому році він зріс лише на 3% в порівнянні з торішнім локдауном. У 2020 люди активно відгукувалися на пропозиції по роботі кур'єром, оператором кол-центру (віддалено), водієм таксі, копірайтером і продавцем-касиром. У 2021 році серед вакансій, які найбільше цікавлять пошукачів роботи, — промоутер, кур'єр, консультант-менеджер та адміністратор-менеджер в інтернет-магазини, й оператор-консультант.

Віддалена робота

З введенням карантинних обмежень більшої, ніж до карантину, популярності набрала віддалена робота. Так, в березні-квітні 2021 року кількість пропозицій віддаленої роботи зросла на 37% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зараз найчастіше роботодавці шукають бухгалтерів, копірайтерів, операторів кол-центрів, менеджерів з продажу, операторів ПК. Серед найбільш популярних фахівців для віддаленої роботи минулого року були веб-дизайнер, менеджер онлайн-магазину, перекладач з англійської мови, оператор кол-центру і бухгалтер.

Попит пошукачів на віддалену роботу у 2021 році наразі на 17% менше, ніж у 2020 році. Як і того року, пошукові запити людей пов'язані з наданням послуг з перекладу, адміністрування онлайн-магазинів, віддаленої бухгалтерії, тощо.

Часткова зайнятість

Також у зв'язку з локдаунами й карантином аналітики Jooble відзначають зростання попиту на вакансії з частковою зайнятістю — це стосується різних підробітків, вакансій на неповний день або пів ставки. І попит і пропозиція у 2021 році перевищують показники 2020 року на 31% і 23% відповідно.

Попит пошукачів та пропозиції роботодавців про роботу з частковою зайнятістю не відрізняється суттєво — люди шукають та пропонують роботу, пов'язану з продажами, перекладами, фізичною працею.


Читайте також: Лад у будинку чи роликові ковзани — як змінились споживчі вподобання українців через локдаун 2020 та 2021

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024