В Україні хочуть заборонити ароматизовані цигарки

10 Травня 2021, 16:05
Фото ілюстративне 1260 Джерело: 5.ua
Фото ілюстративне

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який введе заборону на продаж в Україні сигарет зі смаками, запахами і добавками. Також має змінитися і вміст смоли в сигаретах та антиреклама на упаковках. Однак на ціну такі зміни не вплинуть.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів фахівець громадської організації «Життя» Дмитро Купира.

За його словами, цей документ передусім стосується громадського здоров'я, а не питання ціни та якості тютюнових виробів.

«У нас на ринку поширені ароматизовані сигарети – фруктові, ментолові тощо. За дослідженнями, які проводилися в США, 80% дітей уперше пробують курити саме ароматизовані сигарети, адже вони приємніші на смак. Така заборона діє у всіх країнах ЄС без винятку. І Україна, підписавши угоду про Асоціацію з ЄС, взяла зобов'язання забезпечити рівень захисту здоров'я своїх громадян на такому ж рівні. Немає підстав вважати, що буде виникати контрабанда. Адже залежність наступає не від ароматизованої сигарети, а від нікотину. Пересічний споживач розуміє, що йому легше піти в магазин купити, ніж шукати в незрозумілих торговців за незрозумілу ціну», – сказав Купира.

Окрім заборони сигарет зі смаками, законопроєкт передбачає:

  • заборону сигарет, в яких показники вмісту не перевищуватимуть встановлену норму: нікотину – 1,0 міліграм, смоли – 10 міліграм, монооксиду вуглецю – 10 міліграм;
  • на всіх тютюнових виробах мають бути медичні попередження з картинками.

«Багатьох виробників та імпортерів законопроєкт взагалі не зачепить. Він, можливо, зачепить невелику частину. Але це не вплине на їх ціну. Тому що виробництво тютюнових виробів – це високотехнологічний процес, їх виробляють мільярдами. Вміст нікотину регулюється в ручному режимі, це не стосується вирощування. Тому внесення технологічних змін одноразово на десятки мільярдів випущених сигарет не може вплинути на ціну», – додав Купира.

Що стосується антиреклами, то наразі в Україні вона становить 50% площі на пачці сигарет, а пропонується розміщувати її на 65% площі. Водночас з обох сторін пропонують розміщувати картинки, адже вони мають кращий ефект на споживача.

Читайте також: 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024