Для чого у село на Волині з'їхалися парламентарі та децентралізатори

16 Травня 2021, 20:40
1555

Для Радовичів, невеликого села колишнього Турійського, а тепер Ковельського району, то був незвичайний день. А може навіть й історичний, бо коли б ще сюди на засідання приїхали парламентарі?

Обабіч великої, пофарбованої в синій (ох, і люблять же на Волині цей колір) церкви – ряди припаркованих елітних автівок. Їхні власники – нардепи, очільники громад, директори – вже зайняли місця у приміщенні через дорогу – місцевому клубі. Всі вони зібралися тут на Волинську регіональну платформу з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування. На заході побувала й журналістка Бізнес.Району.

Тим часом у холі – такий собі культурний балаган. Хтось реєструється, хтось вгощається кавою чи мінералкою, більшість – ручкаються з численними знайомими, стишено ведуть неформальні поки ще розмови про своє.

Заповнюється імпровізована президія, яку розмістили під сценою актового залу. Почесні місця спікерів займають нардепи Вячеслав Рубльов, Олена Шуляк та Лариса Білозір, голова Волинської облради Григорій Недопад, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник голови ОДА Ігор Чуліпа, нардепи Віталій Безгін та Андрій Клочко – теж в цьому переліку, щоправда, трохи вище, над головами – на екрані проектора, на зум-зв’язку.

Президія чекає своїх спікерів
Президія чекає своїх спікерів

Місця у залі належать головам райрад, сільським старостам, очільникам громад. Вони тут цього разу – зацікавлені слухачі і прийшли дізнаватися у «віпів» поради про наболіле.

Зал заповнили очільники громад, старости, підприємці, депутати
Зал заповнили очільники громад, старости, підприємці, депутати

Серед гостей - голова Луцької райради Олександр Омельчук
Серед гостей - голова Луцької райради Олександр Омельчук

Читайте такожОпублікували рейтинг волинських громад за рівнем доходів

«Я хочу, щоби ви не стидались задавати незручні питання», – так узяв слово голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

А ще пообіцяв: усе, що не буде під силу вирішити тим, хто у залі, привезуть на «Печерські пагорби до Києва», аби точно вирішити там.

Григорій Недопад
Григорій Недопад

З вітальною промовою виступили і голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вячеслав Рубльов, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Олександр Слобожан
Олександр Слобожан

Останній приїхав не з порожніми руками – вручив Безсмертному чек на «невелику суму» (жарт, який оцінили всі в залі) – мільйон гривень. Гроші призначені для закупівлі сучасного обладнання математичним класам, бо ж Зеленський оголосив цей рік роком математики.

«Якщо такі невеликі суми будуть ще – давайте», – скромно подякував Турійський селищний голова. І зауважив: те, що подія такого масштабу відбувається в Радовичах, а не в центрі – Турійську, показник, що саме це село (а конкретно – фермерське господарство «Аміла», яке тут працює), забезпечило де-факто існування соціального бізнесу в громаді.

Далі з презентаціями, промовами та добре підготовленими спічами виступали заступниця голови Комітету ВР з питань організації місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Особливий акцент жінка зробила на реформі ДАБІ та проблемах, із нею пов’язаних.

Читайте також: Прозорий земельний ринок проти корупції: як розвиватимуться села Волині після скасування мораторію

Голова підкомітету з питань адмінпослуг та адмінпроцедур Комітету Верховної Ради  Лариса Білозір говорила натхненно, експресивно й багато. Цим і викликала якусь відчутну прихильність публіки та саркастичні зауваги від Рубльова штибу «весь ефірний час віддамо пані Ларисі».

Учасники та гості вислухали й заступника голови Волинської ОДА Ігора Чуліпу та Вячеслава Рубльова.

Саме його та ще, побіжно, Недопада Слобожан засипав компліментами та похвалами. Мовляв, склав собі враження, ніби облрада справді представляє інтереси всіх громад Волині, бо ж і за дороги хвилюється, і за медицину.

Читайте такожСто днів нової Волиньради: бюджетні дірки, шахтарська криза та невдалий «імпічмент»

Потім на заміну спікерам першої панелі прийшли інші – члени вже згаданого Комітету Олександр Аліксійчук, Дмитро Чорний, ректор та ректорка двох волинських університетів Анатолій Цьось та Ірина Вахович, голова Ковельської РДА Ольга Черен. Говорили про земельну реформу, акциз на тютюн, оптимізацію навчальних закладів.

Дмитро Чорний
Дмитро Чорний

Очільник ВНУ озвучив свої плани на співпрацю з громадами, де виділив три основних напрямки: спільна участь у розробці стратегії розвитку громад, реалізація спільних проєктів силами наукових працівників університету, підготовку кадрів за регіональним замовленням та підвищення кваліфікації.

Анатолій Цьось
Анатолій Цьось

Ірина Вахович згадала чи не найболючіший «синець» Луцького НТУ – Будинок офіцерів, який у глобальних (і, сподіваємося, не надто захмарних планах) хочуть перетворити в інноваційне інтерактивне наукове середовище.

Ірина Вахович
Ірина Вахович

Після панельних дискусій до формату «питання-відповідь» долучилися і слухачі – місцеві депутати, голови громад, дехто з підприємців. Щоправда, проблемних моментів, щодо яких потребували поради спікерів, виявилося так багато, що їх вирішили перенести зі стін радовичівського клубу в більш неформальне середовище.

Своє запитання озвучив і депутат Михайло Імберовський
Своє запитання озвучив і депутат Михайло Імберовський

Далі на учасників чекала екскурсія визначними місцями краю та вечеря у ресторанному комплексі. Про що тет-а-тет спілкувалися далі – поки таємниця, бо другу частину платформи відбували без присутності журналістів.

Щоправда, судячи з великої кількості постів на особистих «фейсбучних» сторінках учасників заходу, де вони навперебій хизувалися фотографіями з оленячої ферми – особливої туристичної «родзинки» Турійського краю, можна таки зробити свій висновок – неформальна частина засідання вдалася.

Читайте такожУ мережі показали фото з оленячої ферми на Турійщині

Олена РЕШОТКА

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024