У Володимирці видобувати бурштин почала компанія «Сонячне ремесло»

27 Травня 2021, 11:09
видобуток бурштину ФОТО 3121
видобуток бурштину

Компанія «Сонячне ремесло» продовжить добувати бурштин.

Після отримання усіх ліцензій та дозволів на видобуток «сонячного» каміння вже розпочалися роботи на родовищі «Володимирець Східний». Про це Район.Вараш дізнався у Рівненській облдержадміністрації.

Як розповів інвестор компанії – гендиректор компанії «Concorde Capital» Ігор Мазепа, проєкт розрахований на 5-6 років. Після відпрацювання родовища, а це понад 83 гектари, на його території відновлять ліс.

«Ми проаналізували все та вирішили розвивати проєкт «Сонячне ремесло». Для інвестування обрали Рівненщину, адже тут є повне сприяння влади», – розповів Ігор Мазепа.

За словами гендиректора ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» Юрія Благодиря, підприємство має спецдозвіл на видобуток каменю на 84 га, з них 18 га вони відпрацювали ще декілька років тому. Проте, через неврегульовані законодавчі питання, продовжити роботи не змогли.

Читайте також: На території Володимирецького бурштинового родовища ростиме новий ліс

Рівненська ОДА ініціювала зміни до розпорядження Кабміну. І кілька днів тому підприємство відновило свої роботи. Наразі вони працюють на 60 га. Видобувають бурштин за допомогою мобільно-сортувального комплексу. Його потужність становить 50 кубометрів за годину. Цьогоріч планують запустити і другу чергу такого устаткування.

 

«У кінці 2019 року з ініціативи Президента України Володимира Зеленського прийнятий закон про легалізацію сфери бурштину. І це точка неповернення. На сьогодні вже маємо 25 реалізованих на аукціонах ділянок, надходження у держбюджет склали близько 70 мільйонів. Підприємство забезпечить 100 робочих місць, а це кошти в місцеві бюджети. Рівненщина продовжує тримати курс на тотальну легалізацію, а саме «відбілення» галузі видобутку бурштину чекали найбільше», — зазначає голова ОДА Віталій Коваль.

За словами співзасновниці компанії «Сонячне ремесло» Галини Симхи, реалізовуватимуть бурштин через аукціони. Для цього вони зареєстрували нову торгову марку, створили онлайн портал, звідки будь-хто та у будь-якій точці світу зможе поставити ставку.

Продаж проводиться чесно і відкрито. Частину дрібних камінців уже купили. Щодо більших екземплярів — покупці виявляють бажання особисто приїхати. Найближчим часом чекають представників Туреччини і Катару.

До слова, найближчим часом на Рівненщині на аукціон виставлятимуть ще п'ять «бурштинових» ділянок.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024