Халяльний забій та експорт до Туреччини: яким буде новий м'ясопереробний завод на Рівненщині
На Рівненщині будують підприємство, яке виготовлятиме яловичину за спеціальним халяльним методом забою тварин й експортуватиме продукцію в Туреччину. Згодом ринок можуть розширити й на інші мусульманські країни.
В області більше подібний метод не застосовує ніхто. Про це розповів директор «Халяль-Компані» Сергій Марчук, — пише Суспільне.
У проєкт інвестор вкладає понад 70 мільйонів гривень, до роботи планують залучити людей з навколишніх сіл, частина з яких пройшла стажування у Туреччині.
У селі Великий Мидськ, що в колишньому Костопільському районі, зводять споруду, у якій розводитимуть худобу абердино-ангуської породи та займатимуться виробництвом м'яса.
На побудову цеху інвестори витратять майже 70 мільйонів гривень, каже директор ТОВ «Халяль-Компані» Сергій Марчук.
Директор підприємства пояснив Суспільному, що забиватимуть корів та готуватимуть туші за спеціальним методом – халяль.РОДА
«Скоріш за все, у нашій країні поки що ніхто такого не робить. Це спеціальний метод забою – халяльний, та і не тільки забійний, а й приготування туш. Навіть використовують спеціальні миючі засоби, які не містять спирту. Є також спеціальна ритуальна кімната, де мають проводитись молитви, але решта інформації про це – виробнича таємниця», – розповідає інвестор.
Сергій Марчук пояснює, що забій будуть проводити без електрошоку.
«Бо коли худобу забивають електрошоком, як в Європі, то застигає кров у м'язах. А тут просто худоба забивається без шоку. Є спеціальна технологія, за допомогою якої це здійснюється», – зазначає директор ТОВ «Халяль-Компані».
Наразі на підприємстві чекають на нове обладнання, яке приїде з Туреччини.Директор підприємства розповідає, що спочатку працівники пройшли навчання в місцевому центрі зайнятості. А згодом деяких з них, аби вони вміли працювати на новому обладнанні, спеціально возили на тижневу практику до Туреччини.
На підприємстві планують залучити близько тридцяти працівників з навколишніх сіл.
«У нас така політика, щоб інвестиції запроваджувати в такі невеликі села і там розвивати. Ми будемо намагатися набирати молодь, яка не працювала не тільки на такому обладнанні, а й взагалі в таких цехах. Потім будемо відпрацьовувати та відшліфовувати їхню професійну майстерність», – пояснює підприємець.
Сергій Марчук розповідає, що запустити підприємство планують на початку вересня 2021-го року.
«Перша країна, куди будемо експортувати – це Туреччина. Але телефонують з інших мусульманських країн та цікавляться нашими об'ємами», – зазначає директор.
Він додав, що перед запуском виробництва ще раз повезуть працівників на стажування у Туреччину.
Читайте також: На Рівненщині підприємство будує сучасні цехи для обробки м'яса. ФОТО
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром