Ризикнули – і не прогадали: у громаді на Волині скористалися послугами кейтерингу

31 Травня 2021, 12:02
1611

Із 1 вересня 2021 року в українських школах впровадять нове меню для учнів із більш корисним та збалансованим раціоном. Розробником цього меню є відомий шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками Міністерства охорони здоров'я України.

Проте у Вишнівській громаді не стали чекати «вказівок», міністерських постанов чи інших документів, а взялися кардинально міняти систему харчування у шкільних їдальнях, пише газета «Новий погляд+». 

«Два роки тому, детально вивчивши стан харчування по школах громади, вислухавши неодноразові невдоволення батьків та дітей стосовно якості харчування та відсутності можливості харчуватися у старшокласників, вирішили шукати шляхи покращення рівня харчування, - розповідає заступниця голови Вишнівської територіальної громади Галина Федончук. - Я мала можливість порівняти якість харчування у школах Луцького, Володимир-Волинського районів, де вже декілька років користувалися послугами кейтерингу. Ми вирішили ризикнути та побачити, як піде справа, чи покращиться харчування наших дітей у школах».

За словами Галини Федончук, попередньо провели розрахунки та проаналізували, скільки з бюджету громади витрачається на оплату праці кухарів, електроенергію, і в яку суму обійдуться послуги з кейтерингу (надання послуг громадського харчування на віддалених точках), який швидко набирає популярності у містах. 

Відразу на сесії сільської ради разом з депутатським корпусом обговорили та затвердили вартість  послуги харчування.  Оголосили торги. Згодом до сільської ради потягнулися місцеві  та іногородні підприємці, аби дізнатися про умови співпраці. 

Проте почувши про вимоги до харчування дітей, відмовлялися, мовляв, прибутку з цього не матимуть. 

Зголосилася надавати послугу приватна підприємиця з Володимира-Волинського Оксана Полек, яка на цей час вже мала відповідний досвід харчування учнів. На сьогодні вже також обслуговує дві школи місцева підприємиця Тетяна Трофимук.

 

«Не всі батьки та діти одразу сприйняли таку ініціативу, тому що за харчування 593 учнів(діти 1-4 класів та діти пільгових категорій)  проплачуємо із  бюджету громади, решта ж харчується за свої власні кошти», - розповідає Галина Федончук.

До підприємиць, які надають послуги гарячого харчування в школах Вишнівської громади, є чимало вимог: в меню школярів мають бути лише свіжі якісні продукти ( наприклад, м'ясо – лише охолоджене з забійного цеху, а не заморожене, масло – з Шацького молокозаводу). 

Серед обов'язкових вимог - дотримання санітарних норм, норми калорійності страв, наявність відповідних сертифікатів щодо підтвердження якості продукції на кожен вид продукції. Крім того, в школах реалізується буфетна продукція, перелік якої також погоджується  з Держпродспоживслужбою і відповідає санітарним нормам. 

З 1 квітня Оксана Полек почала працювати відповідно до рекомендацій з меню Клопотенка, хоч більшість дітей не звикли їсти замість смаженої котлети – печену, а до гарнірів отримувати  салати різних видів та печені страви.

«Дуже приємно, що є громади, які так дбають про здоров’я дітей, як у Вишнівській, бо це є наше підростаюче покоління, наше майбутнє. Наразі ми розробляємо оптимальний варіант здорового харчування, взявши до уваги норми за Клопотенком, зважаючи на норми ХАСП, враховуючи побажання батьків. Прагнемо, щоб діти мали смачне різноманітне збалансоване харчування, для чого беру лише високоякісну продукцію», - розповідає Оксана Полек.

Таким чином у Вишнівській громаді вже працюють другий рік та змогли охопити гарячим харчуванням усіх школярів. 

«Звісно, вартість шкільних обідів дещо зросла. В середньому вона становить від 17 до 21 гривні на дитину в залежності від меню, - каже Вишнівський сільський голова Віктор Сущик. – Але у порівнянні з ціною здоров’я дітей – це ніщо. Ми повинні формувати у дітей культуру здорового харчування. Нещодавно знову робили об'їзд по школах, перевіряли, як підприємиця дотримується норм та наших вимог, прислухалися до думки дітей, батьків та керівників навчальних закладів. Бо якщо ми виділяємо з бюджету 21 гривню на дитину – то ми хочемо, щоб в тарілці «лежала» 21 гривня. Тобто контроль за харчуванням дітей у школах здійснює як влада, так і директори шкіл та батьки».

Разом з тим у виконкомі громади зазначають, що харчування дітей за цей період значно покращилося, і такий крок стовідсотково себе виправдав. Надалі Вишнівська громада також планує працювати за цією системою, бо переконалися у її дієвості та результаті – підвищенні загального середнього рівня харчування в школах громади.  

«Ми переконані, - говорить заступниця сільського голови, - що здорове харчування - це здорова дитина, з міцним імунітетом дитячого організму,  нормальним ростом та розвитком. У нашого підростаючого покоління попереду ціле життя. Настане час, коли вони самі повинні будуть  дбати про своє здоров’я. Сьогодні ж  це наша головна турбота!»

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024