На озеленення Луцька планують витратити понад 120 мільйонів гривень

16 Червня 2021, 17:09
На озеленення Луцька планують витратити понад 120 мільйонів гривень 1452
На озеленення Луцька планують витратити понад 120 мільйонів гривень

У Луцьку затвердили програму комплексного озеленення міста терміном на п’ять років. На її реалізацію місто планує витратити більше, ніж 120 мільйонів гривень. 

Про це пише Конкурент.

За словами начальниці управління екології Луцькради Оксани Лисак, таку програму розробили через те, що останні 15 років у міста не було концепції поводження із зеленими насадженнями. Дерева старіють, подекуди є аварійними, у місті є дерева, які вже віджили своє. 

Крім того, видовий склад зелених насаджень є не достатньо різноманітним, впевнена чиновниця. Стан екології погіршився через збільшення кількості викидів шкідливих речовин в атмосферу. Саме тому у поводженні із зеленими насадженнями в місті треба щось змінювати. 

Проект Програми розвитку та збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021–2025 роки складається з:

  • паспорта програми;
  • вступної частини, де окреслено мету її розробки, визначено проблему, на розв’язання якої спрямована Програма, обґрунтовано шляхи і засоби розв’язання проблем, пов’язаних із створенням неподільної зеленої зони на території Луцької міської територіальної громади, удосконалення сфери утримання та збереження зелених насаджень на території громади;
  • ресурсного забезпечення Програми;
  • переліку завдань і заходів Програми, завдяки яким вона буде реалізована.

Програма охоплює чотири основні напрямки:

1. Збереження зелених насаджень міста.

Важливість цього напрямку полягає в тому, що проведення обліку, створення реєстрів, проведення інвентаризації зелених насаджень та виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під зеленими насадженнями є основою вивчення рослинного світу, об’єктивного планування будь-яких заходів з догляду та утримання, збереження, моніторингу за їх станом.

2. Догляд та утримання зелених насаджень.

Цей напрямок діяльності в рамках програми сформовано з врахуванням необхідності виконання заходів з поточного догляду за зеленими насадженнями та який вже є на даний час частиною інших цільових програм, зокрема Програми з благоустрою Луцької міської територіальної громади, Програми розвитку та утримання парків та скверів, інших озеленених територій міста Луцька, Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища Луцької міської територіальної громади на 2018-2021 роки.

3. Збільшення кількості зелених насаджень.

Цей напрямок спрямований на реалізацію головної мети програми — збільшити кількість зелених насаджень на території громади, покращити видове різноманіття рослинного світу, зберегти наявні біоресурси.

4. Науково-дослідницький напрямок та культурно-просвітницька діяльність.

«Затвердження Програми сприятиме реалізації завдань і заходів щодо дотримання вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про благоустрій», підзаконних актів (постанов, наказів, правил тощо), сприятиме примноженню, якісному догляду, приведенню в належний естетичний вигляд зелених насаджень на території Луцької міської територіальної громади, покращенню стану довкілля», – впевнена начальниця відділу екології Луцькради Оксана Лисак.

Вже цього року у рамках цієї програми пропонують провести реконструкцію скверу авіаторів, скверу біля школи №26, скверів на проспектах Молоді і Відродження. 

Розширення мережі та благоустрій зелених насаджень загального користування відбудеться за рахунок створення паркових та рекреаційних зон вздовж річки Стир у межах міської громади, гідропарку на Гнідаві з ліквідацією ано-фелогенної зони, ландшафтного парку на річці Сапалаївка в районі Луцької дитячої залізниці та в районі Омелянівських ставків, реконструкції та благоустрою існуючих парків міста. Зелені насадження планують також використовувати для шумо- та пилоізоляції на вулицях міста. Їх кількість збільшать і в санітарних зонах комунальних підприємств. 

За 5 років місто висадить 1205 штук «високодекоративних дерев та чагарників», які обійдуться бюджету громади у більше, ніж 3 мільйони гривень. 
Під цю програму загалом місто готове виділити 120 мільйонів 105 тисяч гривень. Гроші на озеленення Луцька планують брати не тільки з міського бюджету. 55 тисяч гривень планують  залучити з підприємств, установ та організацій, власників, орендарів та користувачів земельних ділянок, а також з інших джерел, не заборонених законом. 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024