У школах Закарпаття хочуть ввести уроки з сортування відходів

21 Червня 2021, 13:45
Сортування сміття 1408
Сортування сміття

На Закарпатті пропонують запровадити уроки про сортування та поводженням зі сміттям у всіх 668-ми школах регіону.

З такою ідеєю до Закарпатської облради та обласного управління освіти звернувся директор Агентства регіонального розвитку Закарпаття Михайло Данканич, — передає кореспондент Укрінформу.

У такий спосіб малечі хочуть закласти правила поводження з твердими побутовими відходами.

Данканич каже, що для впровадження цієї ініціативи необхідні кілька кроків. Перше — це рішення профільних комісій обласної ради, далі — розробка дорожньої карти та навчання вчителів. Згодом потрібно буде закупити сміттєві баки для шкіл та організувати утилізацію й переробку зібраного відсортованого сміття.

«У разі, якщо профільні комісії Закарпатської обласної ради зацікавляться нашою пропозицією, вони мають дати завдання профільним підрозділам ОДА взяти участь у розробці дорожньої карти. Ми, зі свого боку, готові координувати цей процес, аби спільно знайти найбільш ефективне рішення — адже тут потрібно задіяти й органи влади, і школи, і бізнес, і громадські організації», — пояснює Данканич.

Також він наголошує, що далі необхідно буде закупити баки для сортування сміття у школах — це вартуватиме області приблизно 20 мільйонів гривень.

На одну школу треба виділити 30 тисяч гривень: закупити комплект великих баків, об'ємом в 1 тисячу літрів, та малих, об'ємом в 50 літрів.

«Як на мене, було б логічно, аби закупівлю баків для роздільного збору відходів розподілили — частину обласна рада, частину громади, але фінальне слово саме за громадами», — каже Данканич.

Також, за його словами, відсортовані відходи підприємці готові забирати в школах, декотрі готові їх купувати за ринковими цінами на вторсировину.

Зауважимо, що останніми роками на Закарпатті загострилася сміттєва проблема, відходи потрапляють на несанкціоновані сміттєзвалища та далі під час паводків через транскордонні річки пливуть до Угорщини.

Понад 40% населених пунктів в області, особливо у гірських регіонах Закарпаття, не охоплені централізованим вивозом сміття.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024