Хто з нардепів за чисте повітря, а хто за олігархів: аналізуємо голосування у Верховній Раді

22 Липня 2021, 10:03
ДАНІ UNDP 2042
ДАНІ UNDP

Україна знову відкладає зменшення виробничих викидів, тому що 15 липня Верховна Рада провалила голосування по законопроєкту, який передбачав поступову модернізацію промисловості. 

У законопроєкті 4167 йшлося про впровадження європейських норм роботи промислових підприємств і «моніторингу на трубі»  упродовж 13 років. Але документ набрав тільки 190 голосів із 226 необхідних. 

Еко.Район тримає у фокусі Волинську, Рівненську та Закарпатську області, тому аналізуємо як голосували народні депутати з цих регіонів. 

Волинь: слуги «за», «майбахи» — відсутні

Представники президентської фракції «Слуга народу» підтримали законопроєкт: списочник Валерій Стернійчук і мажоритарник В'ячеслав Рубльов проголосували «за». 

А от біля прізвищ інших чотрьох депутатів-мажоритарників від Волині, які входять у депутатську групу «За Майбутнє», зазначено «Відсутній». Це – Ігор Гузь, Степан Івахів, Ірина Констанкевич та Ігор Палиця. 

Рівненщина: троє хочуть, п'ять не ходять, один утримався

Троє «слуг» від Рівненської області Олександр СалійчукОлександр Аліксійчук і Олександр Ковальчук і проголосували «за», продемонструвавши таким  чином партійну дисципліну. Адже позачергове засідання Верховної Ради 15 липня скликав особисто президент Зеленський і причиною цього декларувалася саме необхідність прийняття «екологічних» законів.

А інші два рівненські нардепи від «Слуги народу»» Сергій Литвиненко і Дмитро Соломчук не голосували.

Відсутніми на робочому місці виявилися мажоритарники Роман Іванісов (позафракційний) та Віктор М'ялик (За майбутнє).

Відсутньою також була і депутатка фракції «Голос» Соломія Бобровська. 

А член фракції «Батьківщина» Сергій Євтушок при голосуванні за законопроєкт  4167 «утримався». 

Закарпаття: «слуга» і «довірівці» хочуть чистого повітря, а Балога не прийшов

Закарпатський «слуга народу» Михайло Лаба голосував «за».

Народні депутати-мажоритарники, які працюють у складі фракції «Довіра» підтримали модернізацію промисловості задля чистого повітря. Це Роберт Горват – нардеп від Ужгорода, Валерій Лунченко  від хустського округу, Владіслав Поляк від виноградівського та Василь Петьовка — від тячівського. 

Представник мукачівського виборчого округу Віктор Балога, як і майже всі члени депутатської групи «За майбутнє», був відсутній на цьому голосуванні. 

Чому це важливо?  

Комунікаційниця Ольга Євстігнєєва у колонці «Як перемогти олігархів у інформаційній війні за безпечне довкілля?» сайті Української правди пояснює, чому законопроєкт такий важливий для України і як власники шкідливих виробництв гальмують прийняття євроінтеграційних законів, які захищають довкілля. 

Наводимо цитати з колонки:

«Лобісти у Верховній Раді роблять все, щоб зберегти надприбутки своєму годувальнику. В одних це металургійний гігант Рінат Ахметов, а у інших «європейських сил» Констянтин Жеваго.  

Напередодні голосування на підтримку законопроєкту висловились європарламентарі, представники Єврокомісії, Делегації ЄС та ООН в Україні. Але цього виявилось недостатньо, щоб народні обранці України ухвалити документ, який дав би змогу українцям дихати чистим повітрям. 

 У четвер, 15 липня євроінтеграційний законопроєкт провалили втретє. Модернізацію відклали на невизначений термін.

Документ чекає нова реєстрація, нові слухання в Комітетах, нові висновки та зауваження. А ⅔ українців, які дихають повітрям, що не відповідає санітарним нормам чекають серцево-судинні захворювання, онкологічні хвороби, алергії, хвороби дітей.

Лобісти успішно уникають норм, які в Європі діють з 1996 року. Україна згідно зі своїми зобов'язаннями  мала імплементувати Європейську Директиву про зменшення промислових викидів ще 7 років тому – у 2014 році.  Вони можуть це тягнути вічно, якщо ми з вами не завадимо.

Важливість модернізації видно з супутників. Мікрочастинки PM 10 подекуди у 200 разів перевищують норму у Кривому Розі, а в 400 у Маріуполі. І це при тому, що власники металургії виводять десятки мільярдів гривень дивідендів у офшори, на яку купують елітну нерухомість по всьому світу та нові активи, монополізуючи економіку. 

Але якщо олігархи більшість часу проводять закордоном, то ми – громадяни, є заручниками їхніх брудних активів.

Читайте такожЯк Москва вирішує проблему з водопостачанням в Криму

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024