Обов’язковий РРО для українських підприємців: що треба знати

05 Серпня 2021, 11:01
Обов’язковий РРО PROMO 5031
Обов’язковий РРО

Нещодавно в Україні прийняли закон про обов’язкове використання підприємцями реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Нині усі фізичні особи-підприємці, які працюють на 3-4 групі оподаткування, повинні вести реєстр розрахункових операцій.

Хто мусить використовувати

Використання реєстраторів є обов’язковим для підприємців, які:

  • продають товари, що мають термін ремонту за гарантією;

  • продають вироби медичного призначення, лікарські засоби або надають послуги зі сфери охорони здоров’я на платній основі;

  • продають вироби з дорогоцінного каміння або дорогоцінних металів.

Детально з принципами введення РРО розібралися фахівці сайту joinposter.com.

Новий закон про РРО викликав хвилю обурень в українських підприємців. Під владними будівлями збиралися акції протесту перед ухваленням нового законодавства. Проте на практиці усе виявилося не так погано, як передбачили деякі бізнесмени.

Чому не все так погано

Першою звісткою, яка трохи заспокоїла підприємців, стало те, що використання РРО обов’язкове при реалізації лише певної групи товарів.

Також власників бізнесу заспокоїло те, що вони й надалі можуть використовувати колишні касові апарати, у кого вони вже були раніше. Решті ж пообіцяли доступне програмне забезпечення, яке легко можна буде встановити на планшет або смартфон, не захаращуючи приміщення великим касовим апаратом, який ще й не мало вартує.

Не відбулося й збільшення штрафних санкцій за недотримання вимог РРО. Згідно із законом штрафи залишилися чинними до 1 січня 2022 року. А одну із санкцій взагалі скасували – тепер немає відповідальності за невідповідність суми готівки та суми, зазначеної у документах.

Які витрати на РРО

Аби вести реєстр розрахункових операцій кожному підприємцю доведеться брязнути гаманцем. Звісно, ідеально найняти для цієї роботи бухгалтера, проте з метою економії з цим можна справитися і самому.

Добре, якщо у вас вже є спеціальний прилад для реєстрації. Якщо ж його нема, доведеться купити. Можуть бути такі види реєстратора:

  • касовий апарат;
  • фіскальний реєстратор;
  • планшет або телефон із програмним забезпеченням. 

Найдорожче обійдеться фіскальний реєстратор – понад 11 тисяч гривень. За ним – типовий касовий апарат (у середньому 7,5 тисячі гривень). Найдешевше обійдеться програмне забезпечення – приблизно 150 гривень на місяць, за умови, що вам не потрібно купувати для цього додатковий гаджет.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024