Шацький край – найбільш сприятливий для вирощування лохини

08 Серпня 2021, 14:20
Шацький край – найбільш сприятливий для вирощування лохини 2681
Шацький край – найбільш сприятливий для вирощування лохини

Лохина — найдорожча ягода серед тих, що вирощують в Україні. Відтак перспективи для вирощування та розширення насаджень на Волині досить хороші.

Начальник управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко здійснив робочу поїздку до Ковельського району. Захід відбувся 4 серпня. Про це інформують у пресслужбі управління агропромислового розвитку Волинської ОДА

Разом із головою Ковельської районної ради В'ячеславом Швораком, заступником голови райради Андрієм Броїлом, першим заступником голови РДА Сергієм Книшем та Шацьким селищним головою Сергієм Карпуком побували в господарствах, які займаються вирощуванням ягідних культур, зокрема, лохини. Посадовці зустрілися  з керівниками ТОВ «Волинська ягідка», ФГ «ТД Агро» та ПП «Флора».

Читайте такожНа ягоди: як дев'ять волинських компаній розділили 12 мільйонів дотацій

Метою поїздки було вивчення перспектив розвитку ягідництва та шляхів державної підтримки місцевого сільгосптоваровиробника. Представники влади  поспілкувалися з керівниками  ягідників, оглянули плантації з корисною ягодою, ознайомились з технологією посадки кущів.

ТОВ «Волинська ягідка» готує до посадки лохини площі 50 га, наразі підприємство висадило лохини на площі 232 га, де на зборі ягід працює 300 людей.

ФГ «ТД Агро» готує площу 34,5 га до посадки лохини.

Керівники ТОВ «Волинська ягідка» Василь Голядинець та ФГ «ТД Агро» Роман Строцюк розповіли, що на сьогодні підприємства успішно розвиваються, проводяться роботи відповідно до технологічних вимог, зупинятися на досягнутому не збираються.

Владислав Поляков розповів, що ПП «Флора» вирощує чисті, не забруднені агрохімією ягоди, які мають попит серед споживачів України й цілого світу. Лохина є одним з кращих у світі антиоксидантів, які містять максимальну кількість вітамінів та мінералів. 

Щоб ягода була товарного вигляду на всіх полях підприємства проведено крапельне зрошування. Підприємство вирощує лохину на площі 230 гектарів, де на зборі ягід працює 700 людей.

Юрій Горбенко наголосив, що на сьогодні цю культуру вже вирощують майже в усіх регіонах України, де дозволяють природні умови й загальна площа з кожним роком збільшується. 

Шацький край – найбільш сприятливий для вирощування лохини. Окрім чудових смакових якостей, культура має лікарські властивості та високу рентабельність, адже лохина - найдорожча ягода серед тих, що вирощують в країні. Відтак, перспективи для вирощування та розширення насаджень – досить хороші.

В`ячеслав Шворак резюмував, що завдяки таким підприємствам створюються робочі місця тут на місці, сплачуються податки до місцевих бюджетів, поля засаджені екологічно чистою, смачною і корисною ягідною культурою.

Також в цей день представники районної та обласної влади побували в сімейному господарстві Петра Бруска із села Хрипськ, який утримує 40 голів ВРХ, в тому числі 33 корови, продає власну продукцію — молоко.

Керівник аграрного відомства порекомендував Петру Бруску зареєструватись в сімейне фермерське господарство ФОП без статусу юридичної особи, завдяки чому власник особисто селянського господарства зможе скористатись державною фінансовою підтримкою (дотацією за утримання корів по 5 тисяч гривень за голову, бюджетною субсидією для новостворених сімейних фермерських господарств по 5 тисяч гривень за гектар, компенсацією ЄСВ для СФГ).

Посадовці зауважили, що головне завдання влади створювати умови для розвитку й підтримувати таких ініціативних людей, адже таке господарство є гідним уваги та підтримки як з боку держави, так і з боку місцевої влади.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024