Волинь хочуть зробити осередком внутрішнього туризму в Україні

12 Серпня 2021, 13:50
Делегація Волинської області в Польщі 1035
Делегація Волинської області в Польщі

Голова обласної ради розповів про результати навчального візиту до польської Влодави, який відбувся у рамках проєкту «Українсько-польське поозер’я - край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим», який реалізовується під егідою Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна

Про це повідомляють у Волинській обласній раді.

 Волинська делегація на чолі з головою обласної ради Григорієм Недопадом провела безліч зустрічей: з урядниками гміни Влодава, туристичними агентами, власниками рекреаційних об’єктів. Волиняни відвідали озера, які увійшли до спільного проєкту, популярні туристичні локації, агросадиби, музеї просто неба, Національний природний парк «Розточчя».

Григорій Недопад зазначив, що розвиток туристично-рекреаційної індустрії – це один з пріоритетів польської економіки. І попри те, що в розбудову інфраструктури, зокрема автошляхів та готельного господарства, вкладено чималі кошти Євросоюзу, держава теж багато інвестує в цю галузь.

«Та найбільше мене вразили обсяги внутрішнього туризму. Поляки постійно подорожують своєю країною. Родинами, з дітьми, практично щовихідних вибираються у велоподорожі, сплавляються на каяках та байдарках, і дарма, що річечка на зразок нашої Сапалаївки. Їдуть до історичних місць, ходять у музеї. І справа не лише у вищому, ніж у нас рівні життя. Внутрішній туризм – це і державна політика, і національна традиція. І те, що поляки цікавляться своєю культурно-історичною спадщиною, вивчають традиції різних регіонів країни, як на мене, є одним з факторів монолітності їхньої нації», — зауважив голова обласної ради.

Григорій Недопад зазначив, що має амбітну мету зробити Волинь одним із осередків внутрішнього туризму. Він запевнив, що область має усе для цього: і багату історично-культурну спадщину, і унікальні ландшафтно-природні ресурси, і працьовитих, ініціативних людей.

 «У цьому сенсі ми навіть потужніші за наших польських сусідів. До прикладу, поблизу Замостя ми відвідали музей-скансен, його облаштував місцевий краєзнавець-любитель. Це буквально кілька сотих території й три стародавні хатини, але туристів там у сотню разів більше, ніж у наших Рокинях. Або тамтешня форельна ферма на зразок волинського Оконська. Там повно люду, бо можна самому вудити рибу, потім посмажити її на мангалі. Для облаштування такого рекреаційного куточка не потребуються Бог зна які інвестиції: паркування, водогін, каналізація, освітлення, альтанки».

Очільник ради додав, що має намір усіляко мотивувати лідерів територіальних громад взятися за популяризацію та облаштування своїх туристично привабливих локацій. Він рекомендує на цю мету залучати кошти за міжнародними проєктами. Проєктній діяльності сьогодні навчають багато фахівців, які працюють під егідою Асоціації міст України та Асоціації обласних і районних рад.

 «До речі, мені вдалося запросити на Волинь одного з найвідоміших польських тренерів з єврогрантів. Його графік розписаний на місяці, але він погодився найближчим часом провести майстер-клас для голів наших громад», — поділився планами Григорій Недопад.

Читайте також: Гроші на природоохоронні заходи: скільки отримала Шацька громада

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024