Електропостачання: чи буде доступною для людей ціна світла

16 Серпня 2021, 13:39
Чи буде доступною для людей ціна світла 1114
Чи буде доступною для людей ціна світла

От уже третій місяць поспіль українці готуються до чергового підняття тарифу на електроенергію. Однак збурення людей ціною на світло почалося ще з початком нового року, коли для населення скасували пільгові тарифи на перших 100 кВт.

Про це пише газета «Новий погляд +»

Політики та економісти в Україні вже тривалий час стверджують, що тариф на електроенергію для населення суттєво занижений. Тож попередньо планувалося, що з 1 липня цього року його мали суттєво підняти. За даними Інтерфакс-Україна, в Уряді обговорюють декілька варіантів зміни тарифів, які передбачають поділ споживачів на чотири категорії в залежності від обсягів споживання. Попередньо, за однією з версій, ціну на електроенергію для споживачів пропонували встановити: до 100 кіловат-годин – 1-1,20 гривні; 100 − 300 кіловат-годин – 1,68 гривні; 300 − 500 кіловат-годин – 2,30 гривні; від 500 кіловат-годин – 3,50 гривні.

Проте зміну тарифів відклали до 1 серпня. І от знову 30 липня Кабінет міністрів відклав до вересня запровадження нової моделі ПСО (покладання спеціальних обов'язків) на ринку електроенергії. Згідно з рішенням Кабміну, з 1 серпня тариф на електроенергію для населення залишиться без змін — 1,68 грн за кВт-год. 

Читайте також: Валентина Пугач: 35 років у будівництві

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк назвав неминучим подорожчання електроенергії для населення.

 «Наразі середня вартість електричної енергії для побутових споживачів складає близько 1,60 гривні за кіловат-годину (з урахуванням зонного обліку), з яких лише транспортна складова (середньозважена) становить 1,51 гривні. Таким чином, на безпосередньо електричну енергію залишається лише 9 копійок», – пояснює заступник міністра енергетики України Юрій Бойко.

Кардинально іншої думки – президент Володимир Зеленський, котрий хоче, щоб для частини населення нинішній тариф 1,68 грн за кВт-год було зменшено. Відповідне питання планувалося розглянути на засіданні РНБО 30 липня.

То чи готові  українці платити більше за світло, чи «витягнуть» їхні гаманці такі тарифи – діляться думками жителі Любомльщини та Шаччини.

Ліляна Полінкевич, бібліотекарка Шацької публічної бібліотеки:

— Наша родина, наприклад, вкладається в ті 300 кіловатів за ціною 1,68 гривні. Але зимою, звісно, напалюємо більше, бо інколи вмикаємо у ванній кімнаті обігрівач. Так, обурює таке підняття цін, особливо коли ти працюєш на мінімальну зарплату, і на ці гроші треба ще купити продуктів, в когось діти вчаться, є інші потреби. Але що змінить наше обурення? Було б добре, якби можновладці почули простих людей.

Читайте також: Українцям знижують тариф на елекроенергію

Руслан Кушнір, депутат Шацької селищної ради, село Пульмо:

— В моїй родині усі категорично проти підняття тарифів. Якщо в людей є гроші, люди отримують нормальну зарплату, хорошу пенсію – тоді, будь ласка, підіймайте тарифи. А коли пенсіонер, отримуючи дві тисячі гривень в місяць, буде третю частину пенсії виділяти на оплату електроенергії, то з чим вони залишаться? Є ще багатодітні сім’ї, де дійсно використовують багато електроенергії. Мабуть, варто було б оптимізувати всю енергетичну мережу, а не витягувати останні соки з населення. Що з ціною 1,68 за кВт ще якось можна прожити. А от навіть підняття ціни до 2 гривень відчутно вдарить по кишенях багатьох людей.

Надія Богдан, приватна підприємиця, село Згорани:

— Думаю, усі стурбовані майбутнім ростом цін на електроенергію. Особисто я є середнім споживачем, як і усі, маю певні доходи та витрати. Хоча, якщо зізнатися чесно, особливо гостро сприймаю це – то ні. Світ клином на цьому не зійшовся. Звісно, було б краще, якби тарифи залишились на тому самому рівні, що й тепер. Ну підвищили – то й підвищили, сприймаю це як неминучий фактор. Знаєте, скільки б ми не обурювалися, змінити все одно нічого не зможемо.

Володимир Капітонюк, працівник Вишнівської сільської ради:

— Звичайно, що збільшення тарифів для населення є невиправданим, бо люди при теперішніх зарплатах не зможуть потягнути таких цін. У нас багатодітна сім'я, ми користувалися певними пільгами, зокрема, 50% вартості електроенергії повертали через 2-3 місяці. Тепер ці пільги скасували. Зараз знову хочуть встановити вищу ціну на ті кіловати, які споживають більше норми. Але це абсурд. В усіх цивілізованих країнах чим більше споживаєш, тим менша ціна. З боку держави встановлювати якісь подібні ліміти нерозумно, тим більше, що юридичні особи – споживачі платять більше ціну і на місяць вперед.

Крім ціни на електроенергію, встановили ще тариф на її розподіл і транспортування, що також є «темною» складовою ціни на світло. Людина, щоб приєднати, наприклад, будинок до електромережі має оплатити встановлення електроопори, лінії електропередач, роботу, потужність, а потім – ще й платити за транспортування по цій же ЛЕП. Людей просто заганяють у цінову кабалу.

Читайте також: 4 мільйони гривень єдиного податку сплатили шацькі підприємці

Андрій Філімонюк, директор ТзОВ «Завод «Світязь»

— У мене просто немає нормальних слів, щоб висловити все те обурення діями наших можновладців та енергетиків, які хочуть підвищити тариф на світло. Це не господарський підхід до розв'язання проблем. Наприклад, юридичні особи змушують платити за електроенергію за місяць наперед. Але ж бувають форс-мажорні обставини, коли підприємство може спожити більшу кількість електроенергії, для цього треба писати відповідну заяву. Інакше – відріжуть. А що будемо мати зимою? При наявності в нашій державі стількох електростанцій можна виробляти свою дешеву електроенергію, а не купувати її в Росії.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024