Екологічні іграшки: підприємство у Підгайцівській громаді відвідав австрійський експерт у сортуванні сміття

20 Серпня 2021, 10:08
Посадовці Підгайцівської сільської ради та експерт у сортуванні та утилізації сміття Крістіан Чернер 3280
Посадовці Підгайцівської сільської ради та експерт у сортуванні та утилізації сміття Крістіан Чернер

На запрошення посадовців Підгайцівської сільської ради, волинське підприємство із виготовлення іграшок торгової марки «Тигрес» відвідав австрієць, генеральний директор ПП «Гігаджоуль/Ресайклінг Парк», почесний доктор Крістіан Чернер, експерт у сортуванні та утилізації сміття із 42-річним стажем.

Про це Еко.Район повідомила пресслужба Підгайцівської сільради.

В ході зустрічі гості оглянули потужності підприємства — виробника дитячих іграшок (набивних та пластмасових), постільної білизни, дитячого одягу та ексклюзивного представника в Україні світових брендів Wader, Сanpol babies та LOVI.

Керівник товариства з обмеженою відповідальністю «Тигрес» Олександр Шевчук розповів, що на початку діяльності вони планували лише виробництво набивної іграшки, пошиття дитячого одягу, але згодом налагодили виробництво з пластмаси. На сьогодні іграшки «Тигреса» постачають у 48 країн світу.

З його слів, на підприємстві розуміють, що пластикові іграшки мають тривалий період розпаду, тому вивчають успішний досвід щодо вторинного перероблення відходів виробництва, оскільки лише їх завод продукує 700 тонн в рік. На виробництві вони застосовують рециклювання відходів, тобто вторсировина не викидається, а перемелюється і знов запускається у виробництво.

«Ми шукали альтернативу пластику і знайшли органічну сировину. У нас є лінійка іграшок з екологічної пластмаси основою якої є цукрова тростина. Ці іграшки мають попит, але є проблеми із закупівлею сировини, адже вона дуже популярна на європейському ринку», — розповів директор виробництва.

Гості оглянули цехи, познайомилися з процесом виготовлення пластмасової, набивної іграшки, асортиментом продукції підприємства. Оцінили відходи виробництва та обговорили можливості щодо їх вторинного перероблювання.

Крістіан Чернер розповів, що він побудував не один завод із сортування та утилізації сміття в ЄС і з практики знає, що пластикові іграшки найчастіше можна зустріти серед сміття, адже цикл її використання не є довгим. Йому було цікаво побачити, як працює українське виробництво і він готовий поділитися досвідом, адже його мета — максимізувати відсоток рециклювання, щоб більше переробляти вторинної сировини, аби менший відсоток ішов на захоронення.

Олександр Шевчук зауважив, що якщо колись намагались не афішувати факт виробництва іграшок з вторсировини через негативне сприйняття споживачем, то нині рівень свідомості споживача та кон’юнктура ринку змінилася і це стало додатковою перевагою. Підприємство, також, співпрацює з картонним комбінатом та здає макулатуру.

Заступник Підгайцівського сільського голови Олександр Бляшук розповів, що у сільраді вже кілька місяців вивчають успішний досвід сортування та перероблювання сміття. Аби на власні очі побачити усі цикли, які проходять відходи у Європі, делегація громади відвідала Австрію, країну, де немає стихійних сміттєзвалищ, а на полігонах із захороненими рештками сміття ростуть ліси.

Крістіан Чернер зазначив, що його місія на Волині — поділитися досвідом, зокрема, як сортувати та переробляти пластик, аби шкода для довкілля була мінімальною.

Читайте також: У Боратинській громаді розпочали прийом заявок для отримання дотацій на бджолосім'ї

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024